Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Por uprawa z rozsady, jak sadzić pory?

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2019-01-18

Uprawa pora. Wiadomości ogólne


Por warzywo- opis botaniczny. Por jest rośliną dwuletnią. Por nasiona. Nasiona są podobne do nasion cebuli, lecz bardziej kanciaste i pokarbowane. Zdolność kiełkowania zachowują do 4 lat. Kiełkują po około 14 dniach. Liście są szerokie, płaskie, taśmowate, stopniowo zwężające się ku wierzchołkowi. Wyrastają z piętki. Pochwy liściowe są mięsiste i tworzą łodygę rzekomą w części górnej zieloną, w dolnej białą. System korzeniowy wiązkowy, silnie rozrośnięty, sięga znacznie głębiej niż u cebuli. W drugim roku wegetacji wyrasta jeden pęd kwiatostanowy wysokości 120-130 cm. Kwiaty bladoróżowe zebrane w kulisty baldach.

Por właściwości.


Por wartości odżywcze. Zawartość suchej masy w cebuli i liściach wynosi 12—13%. Por jakie ma witaminy. Pory zawierają związki siarki i fosforu, dużo witamin i olejki, które nadają im specyficzny smak i zapach. Por należy do grupy warzyw smakowych.


Czytaj także choroby i szkodniki warzyw cebulowych: Chowacz szczypiorak

Uprawa pora w gruncie.


Wymagania klimatyczne i glebowe.


Por naciowy jest rośliną o małych wymaganiach cieplnych. Nasiona kiełkują już w temperaturze 4°C, a rośliny dorosłe znoszą dobrze kilkunastostopniowe mrozy. Warzywo por jest wrażliwy na niedobór wody w glebie. Obfite opady w lecie i jesienią dodatnio wpływają na wielkość i jakość plonu.
Por wymaga gleby zasobnej w próchnicę i składniki pokarmowe o odczynie zbliżonym do obojętnego.
Por odmiany. Odmiany pora różnią się długością okresu wegetacji, grubością i długością łodygi rzekomej i liści. Por odmiana wczesna nie nadaje się do przechowania.

Stanowisko w zmianowaniu, uprawa pora nawożenie.


Por uprawia się w pierwszym roku po oborniku, a na glebach próchnicznych — w drugim roku. Por rozrasta się silniej dopiero w drugiej połowie lata, dlatego jest często uprawiany współrzędnie z warzywami wcześniej zbieranymi, np. z ogórkiem.
Por nawożenie. Uprawa roli i nawożenie są podobne jak pod cebulę (zobacz -> uprawa cebuli), z tą różnicą, że por wymaga więcej azotu (140-150 kg/ha). Przed sadzeniem roślin bardzo dobrze jest zastosować mocznik nawozowy w dawce 200 kg/ha, pogłównie zaś nawozy saletrzane.

Uprawa pora z rozsady. Jak sadzic pory?


Por rozsada. Nasiona sieje się na początku marca do inspektu umiarkowanego w ilości około 20 g na 1 m2. Z 1 grama nasion otrzymuje się około 250 roślin. Por w inspekcie wymaga temperatury 10-l5°C i nieco większej wilgotności niż cebula.
Por sadzenie. Rozsadę sadzi się do gruntu od początku do połowy maja w rozstawie 35-40X20-25 cm. Często stosuje się sadzenie pasowe: odległości między rzędami 20-25 cm, odległości między pasami 40-50 cm.

Pory uprawa z siewu.


Najlepsze wyniki z siewu do gruntu można uzyskać w rejonach o długim okresie wegetacyjnym, a więc w południowo-zachodniej części kraju. Wysiewa się odmiany wczesne na zbiór jesienny. Nasiona w ilości około 3-3,5 kg na 1 ha wysiewa się siewnikiem. Po wzejściu rośliny odchwaszcza się i przerywa, pozostawiając je w rzędzie co 10 cm.

Zbiór i przygotowanie do sprzedaży.


Zbiór na użytek letni przeprowadza się w końcu lipca i w sierpniu, na użytek zimowy- w końcu października lub na początku listopada. Wykopane rośliny oczyszcza się z ziemi, obcina korzenie do połowy, a liście skraca o 1/3 długości. Por uprawa na działce.

Przechowywanie.


Por jest ostatnim warzywem, zbieranym z pola. Wykopane rośliny dołuje się na zagonie rzędami, przysypuje ziemią pod liście. Por na zimę okrywa się lekko słomą, łętami lub igliwiem.
Por zimowy uprawa. Odmiany wytrzymałe, na mróz przeznaczone do sprzedaży na wiosnę można pozostawić na polu (jeśli gleba nie jest podmokła) i wykopać dopiero wiosną. Przechowują się często znacznie lepiej niż wykopane i zadołowane.

Uprawa porów na nasiona.


Uprawa pora na nasiona trwa dwa lata. Por roślina przeznaczony na wysadki można pozostawić na zimę na polu lub wykopać i zadołować, nie przykrywając ich zbyt grubo.
Jeżeli pory nie zostały wykopane, to na wiosnę nawozi się je, dając na 1 ha: 50-75 kg N (200-300 kg saletrzaku), 55-70 kg P2O5 (300-400 kg superfosfatu pylistego) oraz 130-180 kg K2O (250-360 kg soli potasowej 50%).
Pod pory przechowywane wybiera się pole w drugim roku po oborniku. Rośliny selekcjonuje się, wybierając najzdrowsze i typowe dla danej odmiany. Rozstawa sadzenia 40X25 cm. Izolacja przestrzenna między odmianami pora 500 m.
Całe kwiatostany ścina się w końcu września lub na początku października. Zbiór nasienników trzeba wykonać co najmniej 2 razy. Ścięte baldachy dosusza się w szklarni lub w specjalnej suszarni, następnie młóci i doczyszcza.
Plon nasion wynosi 5-5 kg ze 100 m2.


Autor artykułu- Admin

Przeczytaj również:

Szkodniki cebuli, choroby cebuli, choroby czosnku, choroby pora Szkodniki: Śmietka cebulanka Węgorek niszczyk Chowacz szczypiorak choroby: Mączniak rzekomy Głownia cebuli

Brokuł włoski uprawa brokułów w gruncie, nawożenie Brokuł jest bardzo wytrzymały na przymrozki wiosenne i na niedobór wody, dobrze znosi gorsze warunki glebowe

Jarmuż uprawa, jarmuż hodowla, jak uprawiać i kiedy siać Jarmuż nie jest wrażliwy na przymrozki wiosenne i mrozy