Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Pietruszka uprawa, jak sadzić pietruszkę, przechowywanie

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2019-01-18

Uprawa pietruszki korzeniowej


Wiadomości ogólne


Opis botaniczny.


Nasiona pietruszki są owalne, barwy szarozielonej. W 1 gramie znajduje się 600—800 nasion. Zdolność kiełkowania zachowują w ciągu 2-3 lat. Ile wschodzi pietruszka? Kiełkują od 20 do 25 dni, a w glebie suchej nawet dłużej. Liścienie są drobne, owalne, o powierzchni błyszczącej. Liście ciemnozielone, błyszczące, potrójnie pierzaste. Pietruszka korzeń jest biały, czasem rdzawy. Część korowa korzenia jest dość cienka, natomiast rdzeń (walec osiowy) silnie rozwinięty. W drugim roku uprawy pietruszka zwyczajna wytwarza rozgałęziony pęd kwiatostanowy. Kwiaty niepozorne, barwy żółtozielonej; zebrane są w baldachy złożone.

Na temat chorób i szkodników pietruszki można się dowiedzieć z tego tekstu: choroby pietruszki

Uprawia się dwa podgatunki: pietruszka naciowa i pietruszka korzeniowa. Pietruszka naciowa ma dużą rozetę liści, nieraz silnie fryzowanych, korzeń dość cienki, łykowaty, zwykle z kilkoma rozgałęzieniami. Pietruszka korzeniowa ma mniejszą rozetę liści, dość duży pojedynczy korzeń spichrzowy, wrzecionowaty lub stożkowaty, silnie wydłużony. Długość koszenia dochodzi nieraz do 30 cm, Na skalę towarową uprawia się pietruszkę korzeniową, pietruszkę naciową zaś w ogródkach przydomowych i na działkach.

Wartość biologiczna.


Natka pietruszki właściwości. Pietruszka korzen zawiera niedużą ilość witaminy C, liście natomiast są bogatym źródłem witaminy A i C (100 g świeżych liści zawiera 150-200 mg witaminy C). Wystarczy spożyć 30 g świeżych liści pietruszki, aby zaspokoić całodzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Wymagania klimatyczne i glebowe.


Pietruszka naciowa uprawa. Pietruszka nie jest wrażliwa na niską temperaturę. Nasiona jej kiełkują już w temperaturze 3°C. Zarówno siewki, jak i starsze rośliny znoszą silne przymrozki (do -8°C). Pietruszka potrzebuje dużo światła. Zacieniona rośnie bardzo słabo, dając mały plon korzeni.
Pod uprawę pietruszki nadają się tylko gleby o dobrej strukturze, zasobne w próchnicę i dostatecznie wilgotne, w okresie kiełkowania nasion. Jeżeli gleba jest niedostatecznie wilgotna, a temperatura wysoka, rośnie słabo, korzenie się rozwidlają. Źle też rośnie na glebach kwaśnych.

Uprawa pietruszki w gruncie.


Pietruszka odmiany.


Odmiany pietruszki korzeniowej różnią się kształtem i wielkością korzeni oraz długością okresu wegetacji.

Stanowisko w zmianowaniu, uprawa roli i nawożenie.


Uprawa pietruszki korzeniowej. Uprawa pietruszki naciowej. Pietruszkę uprawia się w drugim roku po oborniku, ale na glebach ubogich w próchnicę największy plon uzyskuje się w pierwszym roku po oborniku, który powinien być rozłożony i przyorany jesienią.
Pietruszkę, która jest bardzo wrażliwa na zachwaszczenie, należy uprawiać po roślinach odchwaszczających glebę.
Ze względu na głębokie korzenienie się pietruszki, zwłaszcza odmian późnych, orka przedzimowa powinna być głęboka, do 22-24 cm. Dalsza uprawa roli jest taka sama jak pod marchew. Patrz Uprawa marchwi.
Nawożenie mineralne stosujemy takie same jak pod marchew. Gdy tworzy się korzeń spichrzowy, należy zasilić rośliny saletrą amonową w ilości 50-70 kg/ha. Jeżeli pietruszka nać rośnie słabo, można ją ponownie zasilić saletrą w końcu sierpnia, gdyż we wrześniu i na początku października rozrasta się najsilniej i pobiera najwięcej składników pokarmowych.

Siew pietruszki. Jak sadzić pietruszkę?


Termin siewu. Na najwcześniejszy zbiór letni siew pietruszki należy przeprowadzać albo przed zimą, tuż przed nadejściem mrozów, albo bardzo wcześnie na wiosnę, a wówczas najlepiej wysiewać nasiona już kiełkujące do gleby świeżo uprawionej i wilgotnej. Po wysiewie należy pole zwałować, aby zwiększyć podsiąkanie wody. Zarówno na zbiór wczesny, jak i późnojesienny sianie pietruszki przeprowadza się wczesną wiosną. Jedynie na przechowanie zimowe sieje się pietruszkę nieco później, tj. w końcu kwietnia.
Wysiew pietruszki. Uprawia się pietruszkę „na płask” lub na redlinach w takich odległościach jak marchew. Na 1 ha potrzeba 4-5 kg nasion, zależnie od zagęszczenia rzędów. Jeśli siew jest późniejszy, normę wysiewu należy zwiększyć do 6 kg/ha, a przy siewie przed zimą nawet do 7 kg/ha. Do nasion pietruszki trzeba dodać około 5% nasion sałaty, której wschody wyznaczą rzędy.

Pietruszka uprawa zabiegi pielęgnacyjne.


Stosuje się takie same zabiegi jak w uprawie marchwi. Można też stosować te same herbicydy.
Zagęszczoną pietruszkę wczesną przerywa się, gdy pietruszka natka jest za długa, można ją sprzedawać na pęczki.

Zbiór i przygotowanie do sprzedaży.


Przez cały okres letni towar handlowy stanowi pietruszka zielona, korzenie mogą być niedostatecznie wyrośnięte.
Korzenie pietruszki na użytek jesienny i zimowy wykopuje się jesienią, zwykłe po zbiorze innych warzyw. Korzenie podważa się widłami lub wyoruje pługiem bez odkładnicy. Liście pietruszki obcina się nożem tuż nad główką lub obrywa ręką liście zewnętrzne, pozostawiając malutkie liście środkowe, następnie sortuje korzenie na: handlowe, rozwidlone i drobne; drobne można użyć do pędzenia na natkę w zimie lub wczesną wiosną.

Pietruszka przechowywanie.


Korzen pietruszki przechowuje się podobnie jak korzenie marchwi w wąskich kopcach, przesypane wilgotnym piaskiem lub piaszczystą ziemią. W kopcach należy utrzymywać temperaturę około 0°C. Gdy nastąpią mrozy, narzuca się na zadołowane korzenie liście i słomę. Przechowują się wówczas lepiej niż w kopcu.

Uprawa przyspieszona i pędzenie pietruszki.


Uprawa przyspieszona.


Pietruszka siew. Zbiór liści pietruszki można przyspieszyć, wysiewając nasiona do ciepłego lub zimnego inspektu albo do gruntu przed zimą lub nasiona skiełkowane na wiosnę i przykrywając zagony skrzyniami inspektowymi lub tunelem z folii.
Pietruszka uprawa współrzędna. Sposób uprawy- jest podobny do uprawy marchwi, z tą różnicą, że pietruszkę wysiewa się gęściej, biorąc około 4-5 g nasion na 1 m2 przy uprawie współrzędnej i 6-7 g na 1 m2 przy siewie czystym. Zbiór zaczyna się, gdy rośliny są na tyle wyrośnięte, że liście stanowią towar handlowy. Przerywając, wybiera się największe rośliny i wiąże w pęczki po 50 g.

Pędzenie pietruszki.


Do pędzenia pietruszki bierze się korzenie nienadające się do sprzedaży, a więc drobne lub grubsze, ale rozgałęzione. Korzenie powinny mieć nać pietruszki obciętą w odległości 1 cm od główki albo oderwaną ręcznie z pozostawieniem najmłodszych listków. Sadzenie pietruszki przeprowadza się w szklarni o temperaturze 15-18°C, podlewa rzadko i umiarkowanie. Gdy liście osiągną wielkość handlowa, zrywa się je i wiąże w pęczki ważące 50 g.
Można też w końcu lipca wysiać nasiona na zagonach w rzędy co 15 cm, pozostawić na zimę w gruncie i wcześnie na wiosnę nakryć skrzynią wędrowną lub tunelem z folii. Zrywa się same liście, gdy osiągną wielkość handlową, lub wyrywa całe rośliny i sprzedaje w pęczkach.

Uprawa pietruszki na nasiona.


Pietruszkę na wysadki wysiewa się w końcu kwietnia. Wysadki przechowuje się w kopcach, podobnie jak korzenie przeznaczone do spożycia. Izolacja i przygotowanie pola są takie same jak przy nasiennej uprawie marchwi.
Korzenie sadzi się w rzędy odległe o 60 cm, a w rzędzie co 30 cm. Sposób sadzenia, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór, młocka i czyszczenie nasion są takie same jak przy nasiennej uprawie marchwi.


Autor artykułu- Admin

Przeczytaj również:

Seler uprawa, seler korzeniowy i naciowy Seler rozróżnia się dwie odmiany selera: seler korzeniowy i seler naciowy

Choroby marchwi, szkodniki marchwi i buraka, septorioza selera Szkodniki: Połyśnica marchwianka Bawełnica topolowo-marchwiowa Mszyca trzmielinowo-burakowa Smietka ćwiklanka

Cykoria uprawa, cykoria liściowa i sałatowa Częścią jadalną cykorii sałatowej jest duży pąk liściowy, który uzyskuje się pędząc jednoroczne korzenie.

Kapusta pekińska uprawa w gruncie Największe plony uzyskuje się z uprawy na zbiór jesienny.