Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Przepisy- warzywa mało znane na stole- pasternak

Data: 2019-07-02, Data edycji: 2019-07-05

Pasternak.


Jako dodatek do zup. Ponieważ gotuje się bardzo szybko, trzeba dodawać go pod koniec gotowania. Szczególnie nadaje się do grochówki, krupniku, kapuśniaku i ogórkowej. Można go wrzucić pocięty w paski, krążki lub kostkę.

Paluszki w cieście. Pasternak oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż, obgotować w osolonej wodzie. Z jednego jaja, trzech łyżek mąki i mleka zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki pasternaków zanurzyć w nim i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pasternaku trzeba około 30 dkg. Można takie paluszki podawać z bulionem, jako samodzielne danie ze śmietaną lub jakimś sosem.

Duszony z marchwią. Umyć i oskrobać 30 dkg pasternaku, 30 dag marchwi i pokroić w kostkę i zalać niewielką ilością osolonej wody i dusić. Gdy warzywa są już miękkie, dodać cebulę podsmażoną w oleju, poddusić razem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem, chili, w zależności od upodobań.

Surówka z czarną rzepą. Umyć, oskrobać i zetrzeć na grubej tarce 15 dkg pasternaku, 15 dag czarnej rzepy, doprawić solą i śmietaną. Smaczna i zdrowa surówka gotowa.

Surówka z jabłkami. 30 dkg pasternaku, 20 dkg jabłek, 5 dkg chrzanu, 15 dkg śmietany, sól i cukier. Pasternak i chrzan umyć i zetrzeć na tarce. Śmietanę doprawić solą i cukrem następnie wymieszać wszystko razem.



Sałatka. 1 kg pasternaku, sól, 3 dkg oleju, dwie łyżki wody, cukier, sok z cytryny, zielony szczypior lub sos majonezowy. Oskrobane korzenie ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Z oleju, dwóch łyżek wody, soku z cytryny, soli i cukru sporządzić zaprawę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Można też podawać z sosem majonezowym lub innym. Pasternak można łączyć z kiszonym ogórkiem i jabłkiem.

Pasternak z wody. 1 kg pasternaku, 5 dkg masła lub margaryny, 3 dkg tartej bułki, sól, cukier. Pasternak obrany zagotować w osolonej wrzącej wodzie. Po ostudzeniu pokrajać długie słupki . Podawać jak szparagi posypując zarumieniona tartą bułką i polać stopionym masłem lub margaryną. Można podawać, polewając białym sosem śmietankowym, beszamelowym i tym podobne.

Puree. 1 kg pasternaku, 5 dkg cebuli, 5 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki, 10 dkg śmietany, sól, pieprz, zielona pietruszka, koperek. Obrany pasternak pokroić w plastry i zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na biało. Pasternak wraz z cebulą przetrzeć przez sito. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, połączyć z przetartym pasternakiem i dodać sól, pieprz i razem dusić. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i koperkiem. Podawać do mięsa.

Pasternak po mazursku. 60 dkg pasternaku, 50 dkg ziemniaków, szklanka wody, szklanka mleka, sól, cukier, 5 kg słoniny. Starty na tarce pasternak zalać wrzącą wodą, dodać sól i cukier, gotować. Gdy będzie miękki dodać mleko i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, razem gotować. Podawać wraz z wywarem polany stopioną słoniną.

Pasternak duszony z mięsem. 50 dkg świeżego boczku lub tłustej wieprzowiny, 1 kg pasternaku, 5 dkg cebuli, 2 dkg mąki, 2 dkg tłuszczu, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy. Boczek lub mięso umyć, zalać niewielką ilością wody, dodać soli i gotować. Pod koniec gotowania, pokrojony w plastry pasternak i cebulę pokrojoną w kostkę połączyć z mięsem. Gotować do miękkości. Miękkie mięso podzielić na porcje. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z mięsa i pasternaku. Dodać koncentratu, wymieszać, doprawić i zagotować. Podawać obkładając plastrami mięsa, posypać zieleniną.

Smażone placki.
75 dkg pasternaku, sól, 8 dkg mąki, 2 jajka, 10 dkg tartej bułki, 10 dkg smalcu. Ugotować pasternak. Pokrajać w grube plastry, otaczać w mące, maczać w roztrzepanych jajkach, otaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ostrym sosem.

Przeczytaj również:

Przepisy- warzywa mało znane- skorzonera, soja Jak zrobić surówkę ze skorzonery i jak ugotować soję

Przepisy- warzywa mało znane arcydzięgiel, brokuł, cząber Zrób dżem z arcydzięgiela, brokuł po włosku, cząber z fasolką

Przepisy- warzywa mało znane- cukinia, dynia, fasolka flażeolet Do obiadu surówka z cukinii, dynia w occie, fasolka flażeolet w oliwie

Przepisy- warzywa mało znane- kabaczek, pekinka, melony Na kolację kabaczki pasteryzowane, pekinka zasmażana i melony po parysku