Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Seler uprawa, seler korzeniowy i naciowy

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2019-01-29

Seler właściwości. Wiadomości ogólne


Opis botaniczny. Właściwości selera. Nasiona selera są drobne, barwy szarozielonej. W 1 gramie znajduje się 2500-3000 nasion. Nasiona kiełkują wolno- około 20 dni w temperaturze 16-18°C. Liście podwójnie pierzaste mają barwę ciemnozieloną. Gdy rozeta liści jest już rozrośnięta, zaczyna się tworzyć korzeń spichrzowy. Korzenie są kuliste lub spłaszczone, o średnicy około 10 cm, żółtobrunatne, o miąższu białożółtym. Z dolnej części korzenia spichrzowego wyrasta bardzo dużo drobnych, cienkich i grubszych korzeni bocznych. W drugim roku uprawy seler wydaje rozgałęzione pędy kwiatostanowe wysokości do 90 cm, Kwiaty są małe, żółtozielone, obcopylne.


Seler odmiany. Rozróżnia się dwie odmiany botaniczne:

seler korzeniowy i seler naciowy.


Wartość biologiczna i znaczenie gospodarcze.
Seler naciowy właściwości- ma korzeń spichrzowy bardzo słabo rozwinięty, silnie natomiast rozrośnięte ogonki liściowe. Wszystkie części selera, a przede wszystkim nasiona i liście, zawierają olejek eteryczny, który powoduje ich specyficzny smak i zapach.
Seler korzeniowy właściwości. Ma silnie rozwinięty korzeń spichrzowy. Korzeń selera zawiera duże ilości soli mineralnych, wśród nich najwięcej potasu, wapnia, sodu, magnezu i fosforu. W korzeniu znajdują się w niedużych ilościach prawie wszystkie witaminy.
Seler należy do tzw. warzyw przyprawowych, w związku z czym zapotrzebowanie nie jest wielkie.

Na temat chorób i szkodników marchwi można się dowiedzieć z tego tekstu: Septorioza selera


Uprawa selera w gruncie. Wymagania klimatyczne i glebowe.


Seler nie ma dużych wymagań cieplnych, jednak na początku okresu wzrostu trwająca przez dłuższy czas, temperatura poniżej 10°C powoduje wybijanie pędów kwiatostanowych. Źle znosi bardzo wysoką temperaturę oraz silne nasłonecznienie, Uprawiany w miejscach bardzo nasłonecznionych, w latach suchych i gorących słabo plonuje. Najlepiej udaje się w latach chłodniejszych o dużej ilości opadów.
Pod uprawę selera nadają się przede wszystkim wilgotne gleby próchniczne, przewiewne, od wielu lat nawożone, a więc dobrze uprawione gleby torfowe, czarnoziemy i mady próchniczne. Źle rośnie na glebach suchych, ubogich w próchnicę i kwaśnych.

Stanowisko w zmianowaniu.


Na glebach zasobnych w próchnicę i składniki pokarmowe uprawia się seler w drugim roku po oborniku. Korzenie selera uprawianego na świeżym oborniku źle się przechowują, a podczas gotowania ciemnieją. Przedplonem w tym samym roku mogą być: rzodkiewka, sałata i szpinak. Ponieważ początkowo seler rośnie wolno, można uprawiać współrzędnie wczesne warzywa, (np. wczesny pomidor, ogórek i cebulę z dymki).

Uprawa roli i nawożenie.


Seler naciowy uprawa i seler korzeniowy uprawa. Seler rośnie dobrze na glebie głęboko zaoranej jesienią (do 22 cm). Jest szczególnie wrażliwy na niedobór potasu i wapnia, Na glebach mniej zasobnych w próchnicę zaleca się dać na wiosnę kompost w ilości 20 t/ha i płytko go przykryć. Nawet na glebach żyznych dla uzyskania wysokiego plonu trzeba zastosować na wiosnę na 1 ha: 35-50 kg N (150-200 kg saletrzaku), 70-110 kg P2O5(400-600 kg superfosfatu pylistego) oraz 200-250 kg K20 (400-500 kg soli potasowej 50%). Glebę kwaśną trzeba zwapnować jesienią wapnem palonym w ilości 1-1,5 t/ha.

Seler uprawa rozsady.


Seler uprawa siew. Nasiona selera sieje się w lutym do ciepłego inspektu lub do skrzynek. Po wysianiu nasion należy ziemię lekko przyklepać i przykryć nasiona cienką (0,5 cm) warstwą ziemi. Aby przyspieszyć wschody, można wysiać nasiona już kiełkujące (trzymane uprzednio przez około 2 tygodnie w wilgotnym piasku). Jeżeli rozsada będzie pikowana, to należy wysiać 3-4 g nasion na 1 okno. Z 0,5 g nasion otrzymuje się około 1000 roślin, W inspekcie utrzymuje się temperaturę około 25°C do wzejścia roślin, potem obniża ją do 14-17°C.
Seler rozsada. Po 5-8 tygodniach od siewu rozsadę pikuje się w inspekcie umiarkowanym w rozstawie 4X4 cm lub 4X5 cm.
Można też produkować rozsadę bez pikowania, ale jest ona drobniejsza i słabiej ukorzeniona. Wysiewa się nasiona 1,5-2 g na 1 okno w końcu lutego w rzędy wyznaczone co 5-6 cm. Seler uprawa rozsady- mniej więcej po 3 miesiącach od wysiewu można ją sadzić na polu. W inspekcie seler nie powinien być zbyt długo hartowany.

Uprawa selera korzeniowego, uprawa selera naciowego.
Sadzenie i zabiegi pielęgnacyjne.


Rozsadę należy sadzić do gruntu, gdy ustali się temperatura powyżej 12°C, a więc około połowy maja, długotrwałe bowiem obniżenie się temperatury w okresie wiosennym powoduje wydawanie pędów kwiatostanowych. Seler sadzenie. Rozsadę sadzi się nie głębiej niż rosła w inspekcie, w rzędy co 40-45 cm, a w rzędzie co 30-40 cm. Uprawiając seler współrzędnie, sadzi się go zwykle pasowo, np. rząd ogórka i rząd selera w odległości 75 cm lub rząd ogórka oddzielony 60-centymetrowym odstępem i 2 rzędy selera oddalone o 30-35 cm.
Na sprzedaż w pęczkach można sadzić rośliny znacznie gęściej, na przykład co 15-20 cm w rzędzie, i później wyrywać co drugą.
Odchwaszczając, nie należy zbyt zagłębiać narzędzi, aby nie uszkodzić systemu korzeniowego selera.
Nie należy obsypywać roślin, gdyż powoduje to silniejszy rozwój korzeni bocznych, a tym samym obniża jakość korzenia spichrzowego. Jeżeli w lipcu selery mają słabe ulistnienie, a liście są jasne lub porażone przez septoriozę, korzystne jest zasilenie roślin saletrą amonową w ilości 50-100 kg/ha.

Zbiór i przygotowanie do sprzedaży.


Selery uprawa. W miesiącach letnich uzyskane z przerywki rośliny sprzedaje się w pęczkach. Seler liście- powinny być zdrowe, niezwiędnięte, korzenie czyste i zdrowe, po 1 sierpnia o średnicy powyżej 2 cm. Wiąże się je w pęczki o masie 100, 250 lub 500 g. Zbiór wykonuję się jednorazowo w końcu października. Seler korzeń wykopuje się widłami szerokozębnymi, oczyszcza z liści, pozostawiając tylko najdrobniejsze środkowe, korzenie boczne zaś przycina do 1 cm długości. Seler bulwa sprzedawany jest bez liści, sortuje się go na 2 wybory i pakuje do skrzynek jedynek o pojemności 25 kg.
Plon selerów waha się od 10 do 15, a nawet do 30 t z 1 ha, zależnie od lata i gleby.

Przechowywanie.


Korzenie selera przechowują się dość dobrze zarówno w kopcach, jak i w piwnicach. Do przechowania bierze się korzenie zdrowe, nieuszkodzone i dobrze wyrośnięte, o masie 150-500 g. Większe i drobniejsze przechowują się gorzej. Kopce powinny mieć głębokość 20 cm, szerokość 1 m. Wysokość nie powinna przekraczać 1 m. Korzenie przesypuje się piaskiem lub ziemią piaszczystą i przykrywa ziemią. Gdy nadchodzą mrozy, okrywa się kopce dodatkowo łętami, liśćmi lub warstwą słomy grubości 20-25 cm i warstwą ziemi grubości 10 cm. W razie znacznie silniejszego spadku temperatury przykrywa kopce jeszcze jedną warstwą ziemi. Temperatura w kopcu powinna wynosić od 0 do +1°C. Korzenie nieprzesypane piaskiem lepiej jest przechowywać w wąskich kopcach, podobnie jak marchew.

Uprawa selera na nasiona.


Na wysadki wybiera się korzenie typowe dla danej odmiany, zdrowe średniej wielkości. Liście obcina się w odległości 3 cm od nasady, a korzenie boczne skraca o 2/3 długości. Wysadki przechowuje się tak samo ja korzenie konsumpcyjne.
Gleba powinna być żyzna, wilgotna i przygotowana tak jak w pierwszym roku uprawy. Przed zimą wykonuje się głęboką orkę, a na wiosnę stosuje się na 1 ha: 50 kgN (200 kg saletrzaku), 55-70 kg P2O5 (300-400 kg superfosfatu pylistego) oraz 100-130 kg K2O (200-299 kg soli potasowej 50%).
Wysadki sadzi się pod łopatę w rzędy co 50 cm i w rzędach co 30—35cm, tak głęboko, aby wierzchołek korzenia znajdował się równo z powierzchnią gleby. Po posadzeniu należy dobrze ugnieść ziemię wokół korzenia.

Zabiegi pielęgnacyjne.


Polegają na odchwaszczaniu i zasileniu roślin saletrą amonową w ilości 70-108 kg/ha, jeżeli liście tracą intensywną zieloną barwę. Gdy wykształcają się pędy kwiatostanowe, należy roślin obsypać ziemią za pomocą obsypnika do ziemniaków lub planetu z obsypnikiem. Na plantacji nasiennej można stosować te same herbicydy co na plantacji konsumpcyjnej.
Gdy przy dotknięciu baldachów nasiona opadają, należy zacząć zbiór wczesnym rankiem, po rosie, ścina się pędy nożem lub sierpem, wiąże się małe snopki i ustawia po kilka razem. Seler naciowy nasiona. Po 7-10 dniach, gdy nasienniki już przeschną, zbiera się je z pola, podkładając płachty, aby zapobiec wysypywaniu się nasion na ziemię.
Wymłócone nasiona doczyszcza się na wialni, następnie dosusza, rozsypując cienką warstwą w przewiewnym miejscu. Plon może wynieść 509-700 kg z 1 ha.


Autor artykułu- Admin

Przeczytaj również:

Choroby marchwi, szkodniki marchwi i buraka, septorioza selera Szkodniki: Połyśnica marchwianka Bawełnica topolowo-marchwiowa Mszyca trzmielinowo-burakowa Smietka ćwiklanka

Cykoria uprawa, cykoria liściowa i sałatowa Częścią jadalną cykorii sałatowej jest duży pąk liściowy, który uzyskuje się pędząc jednoroczne korzenie.

Kapusta pekińska uprawa w gruncie Największe plony uzyskuje się z uprawy na zbiór jesienny.

Sałata uprawa, uprawa sałaty pod osłonami Rozróżniamy dwa typy sałaty głowiastej: masłową i kruchą.