Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Szczaw uprawa, szczaw ogrodowy kiedy siać?

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2019-01-19

WARZYWA WIELOLETNIE. SZCZAW


Do grupy warzyw wieloletnich zaliczamy: szczaw i rabarbar — rodziny rdestowatych, szparag — z rodziny liliowatych i chrzan — z rodziny krzyżowych.

Znoszą one zimy zupełnie debrze bez dodatkowego zabezpieczenia. Co roku na wiosnę odrastają z części podziemnych, kwitną i owocują. W związku z tym, że raz wysiane czy posadzone pozostają na tym samym miejscu przez kilka lat, wyłączone są ze zmianowania. Wyjątek stanowi chrzan, który pozostaje od 1 do 2 lat na tym samym miejscu.

Szczaw właściwości, wiadomości ogólne i opis botaniczny.


Szczaw nasiona. Nasiona są drobne, trójgraniaste, ciemnobrązowe, gładkie, błyszczące. W 1 gramie znajduje się 1000-1400 nasion. Zdolność, kiełkowania zachowują kilka lat. Kiełkują po 10-14 dniach. Liście są strzałkowate, spiczaste, lub bardziej zaokrąglone, całobrzegie u odmian uprawnych gładkie. Łodyga wysokości 40-70 cm. Rośliny są dwupienne. Kwitną od maja do sierpnia.
Wartość energetyczna i biologiczna. Szczaw witaminy. Częścią użytkową są liście zawierające dość dużo żelaza oraz witaminy A i C. Szczaw jadalny zawiera kwas szczawiowy, kwaśne szczawiany potasu, które w większej ilości są szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Uprawiany jest na bezpośrednie spożycie lub dla przemysłu przetwórczego.


Szczaw choroby, szczaw szkodniki- te zagadnienia opisuje ten artykuł -> szkodniki i choroby warzyw wieloletnich

Wymagania klimatyczne i glebowe.


Szczaw ogrodowy uprawa. Szczaw dobrze rośnie w naszych warunkach klimatycznych. Jedynie wieloletnie karpy mogą wymarznąć w mroźne, bezśnieżne zimy. Jest mało wrażliwy na brak światła. Źle znosi suszę. Rośnie dobrze na każdej glebie z wyjątkiem piaszczystej, ale najwyższe plony daje na glebach żyznych, wilgotnych. Dobrze rośnie na glebach kwaśnych.

Uprawa szczawiu w gruncie.


Nawożenie.


Szczaw kiedy siać? Najkorzystniej jest siać szczaw po wczesnych warzywach uprawianych na oborniku. Przed siewem stosuje się nawozy mineralne w ilości na 100 m2: 0,4-0,7 kg N (2-3 kg saletrzaku lub siarczanu amonowego), 0,3-0,4 kg P2O5 (2-2,5 kg superfosfatu pylistego) oraz 0,8-1 kg K2O (1,8-2 kg soli potasowej 50%).

Siew i zabiegi pielęgnacyjne.


Nasiona sieje się w rzędy co 30-35 cm lub na zagonach co 20 cm (6 rzędów). Na 100 m2 potrzeba 4-5 dag nasion. Po wzejściu szczaw odchwaszcza się i przerywa, pozostawiając rośliny w rzędzie co 8-12 cm.
W dalszych latach uprawy należy szczaw odchwaszczać i zasilać wiosną nawozami mineralnymi w ilości podanej wyżej oraz w czerwcu i sierpniu stosować dodatkowo saletrę amonową w ilości około 1 kg/100 m2. Pędy kwiatostanowe należy kosić, gdy mają około 20 cm wysokości.

Zbiór.


Zbiór wykonuje się kilka razy w okresie wegetacji. Liście obrywa się lub ścina na 2-3 cm nad ziemią. Liście powinny być zielone, świeże, czyste, bez domieszki pędów kwiatostanowych i chwastów.

Uprawa szczawiu na nasiona.


Najlepszy plon nasion uzyskuje się w drugim roku uprawy z siewu wiosennego lub w trzecim roku- z siewu letniego. Zbiór wykonuje się, gdy pierwsze nasiona są dojrzałe (wykruszają się przy ścieraniu pędu w dłoni). Pędy ścina się przy ziemi i wiąże w pęczki, w których nasiona dojrzewają. Wymłócone nasiona doczyszcza się na młynku (lub wialni) zaopatrzonym w bardzo gęste dolne sito. Plon nasion wynosi 8-10 kg na 100 m2.
Po zbiorze nasion plantację należy odchwaścić i zasilić saletrą. Ta sama plantacja może być wykorzystywana przez 3-4 lata na zbiór nasion lub liści.


Autor artykułu- Admin

Przeczytaj również:

Chrzan uprawa, jak sadzić chrzan sadzonki, właściwości 30 g chrzanu zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C

Rabarbar uprawa nawożenie, sadzonki, kiedy sadzić Rabarbar Częścią jadalną rośliny stanowią ogonki liściowe.

Szparagi uprawa, uprawa szparagów krok po kroku Szparag wymaga gleby ciepłej, przewiewnej, żyznej, o odczynie obojętnym.

Chrzan choroby, choroby rabarbaru, szkodniki szparagów, poskrzypka Szkodniki: Poskrzypka szparagowa, poskrzypka dwunastokropkowa Bielinek kapustnik i piętnówki. Choroby: Zgnilizna wierzchołkowa rabarbaru Rdza szparagowa.