Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Uprawa szpinaku, jak uprawiać szpinak?

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2019-01-19

Wybierz zagadnienie tego artykułu:
Szpinak wymagania >> siew >> w szklarni >> szpinak na nasiona >> szpinak nowozelandzki

Szpinak hodowla. Wiadomości ogólne


Szpinak wlasciwosci. Opis botaniczny. Nasiona są gładkie, nieforemne, u niektórych odmian- z kolczastymi wyrostkami. Szpinak nasiona. W 1 gramie mieści się 70-120 nasion. Zdolność kiełkowania zachowują w ciągu 4-5 lat W gruncie kiełkują po 8-12 dniach. Liścienie są wąskie, długie. Szpinak liście właściwe, zależnie od odmiany, są gładkie lub pofałdowane, okrągłe, owalne lub lancetowate, jasno- lub ciemnozielone, początkowo zebrane w rozetę płasko rozpostartą lub półwzniesioną. Szpinak ma długi korzeń palowy, sięgający na głębokość 1,5 m, korzenie boczne słabo rozwinięte. Po utworzeniu rozety liści skrócona łodyga wydłuża się, szpinak kwitnie i kończy kwiatostanem. Szpinak jest rośliną jedno- lub dwupienną. Wartościowe są odmiany, które mają znacznie więcej roślin o kwiatach żeńskich łub roślin jednopiennych. Kwiaty szpinaku są niepozorne, wiatropylne.

Wartość energetyczna i biologiczna.


Szpinak właściwości odżywcze. Czy szpinak jest zdrowy? Liście szpinaku zawierają około 10,5% suchej masy, w tym duży procent stanowi białko oraz związki żelaza (łatwo przyswajalne dla organizmu). Szpinak zawiera również dużo magnezu i fosforu oraz znaczną ilość witamin A, B1 B2 i C.

Szpinak wartości. Ze względu na dużą wartość biologiczną, jak też łatwość uprawy oraz krótki okres wegetacji szpinak ogrodowy staje się coraz bardziej popularny. Uprawia się go nie tylko na bezpośrednie spożycie, ale również dla przetwórstwa lub zamrażalnictwa.

Szkodniki i choroby szpinaku opisane są szczegółowo tutaj: Zgorzel siewek objawy

Szpinak sadzenie




Wymagania klimatyczne i glebowe.


Szpinak jest wytrzymały na niskie temperatury. Młode rośliny wytrzymują temperaturę do -6°C, a wyrośnięte rośliny odmian mniej wrażliwych znoszą nieduże mrozy. Podczas łagodnej zimy szpinak roślina może zimować w gruncie bez przykrycia.
Jest bardzo wrażliwy na długość dnia, wysoką temperaturę oraz niedobór wody w glebie. W okresie długiego dnia nie wytwarza dużych, mięsistych liści i szybko wydaje pędy kwiatostanowe, dlatego nie uprawia się go na zbiór letni. Szpinak uprawa w ogrodzie. Szpinak dobrze znosi lekkie zacienie.
Ze względu na słabo rozwinięte korzenie boczne oraz krótki okres wegetacji szpinak liściasty wymaga gleby próchnicznej, zasobnej w składniki pokarmowe i wodę. Należy do warzyw najbardziej wrażliwych na kwaśny odczyn gleby. Najlepiej udaje się na glebach o pH 6,5-7,5. Pod Uprawę szpinaku wczesnego należy wybrać glebę lekką.

Uprawa szpinaku w gruncie. Jak uprawiać szpinak?


Szpinak odmiany.


Szpinak uprawa odmiany. Odmiany szpinaku różnią się kształtem i zabarwieniem liści oraz wytrzymałością na niskie temperatury. Okres od siewu do zbioru trwa 75-95 dni.

Stanowisko w zmianowaniu i nawożenie.


Szpinak warzywny uprawa. Szpinak uprawia się na wiosnę w przedplonie, a jesienią w poplonie, ze względu na duże wymagania pokarmowe w pierwszym roku po oborniku, który powinien być już częściowo rozłożony. Szpinak jest bardzo wrażliwy na niedobór azotu w glebie. Na glebach słabo nawożonych i o małej zawartości próchnicy dobry plon uzyskuje się po zastosowaniu kompostu w ilości 500-800 kg na 100 m2. Z nawozów mineralnych daje się przed siewem na 100 m2 1 kg mocznika nawozowego. Kiedy siać szpinak?

Siew i zabiegi pielęgnacyjne.


Są trzy terminy siewu:

najwcześniejsza wiosną, a więc początek kwietnia, na zbiór w końcu maja- na początku czerwca
połowa sierpnia- na zbiór jesienny;
koniec sierpnia lub początek września- na zbiór wiosenny, trwający od połowy kwietnia do połowy maja.
Szpinak uprawa na działce. Sieje się siewnikiem w rzędy odległe o 20 cm, pozostawiając co szósty rząd wolny na przejście, albo w rzędy odległe o 30 cm. Głębokość siewu 1,5-2 cm. Na 100 ma wysiewa się 30-10 dag nasion.
Szpinak uprawa zbiór. Szpinak szybko osiąga dojrzałość zbiorczą, toteż na glebach zachwaszczonych nie stosuje się ręcznego pielenia. Gdy rozwijają się pierwsze liście, zasila się szpinak saletrą amonową (100 kg/ha) i miesza ją z glebą za pomocą pielnika. Jeśli rośliny są zagęszczone, należy je przerwać, pozostawiając w rzędzie co 5-8 cm. Przerywa się wówczas, gdy usuwane rośliny można już zużytkować. Po przerywce rośliny ponownie zasila się saletrą amonową w ilości 90 kg/ha.

Uprawa szpinaku pod szkłem


We wrześniu można wysiać odmiany zimotrwałe w szklarni lub w inspektach zimnych, które nakrywa się w marcu oknami. W końcu marca lub na początku kwietnia szpinak nadaje się do zbioru. Uprawę przyspieszoną szpinaku można również prowadzić pod folią, wysiewając nasiona na zagonach szerokości 280 cm w rzędy co 20 cm.
Szpinak odmian wczesnych można wysiać wiosną, gdy tylko rozmarznie gleba, i okryć go skrzyniami wędrownymi lub tunelem z folii. Będzie on prawie 3 tygodnie wcześniejszy niż z siewu wiosennego w polu.
Szpinak jak zbierać? Dorośnięte rośliny wycina się w całej skrzyni jednorazowo, tuż pod rozetą liści, natomiast z siewu jesiennego wycina się stopniowo liście, nie naruszając wierzchołka wzrostu. Szpinak pod szkłem można zbierać stopniowo, wyrywając rośliny największe, pozostałe zaś gdy dorosną,. Rozety oczyszcza się z suchych oraz uszkodzonych liści i pakuje — luźno do skrzynek żeberkowych.

Uprawa szpinaku na nasiona.


Szpinak hodowla. Szpinak uprawiany na nasiona wymaga lepszych warunków klimatycznych i glebowych niż szpinak uprawiany na konsumpcję. Plantację nasienną należy zakładać na glebie próchnicznej, żyznej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej, niekwaśnej. Największe plony nasion uzyskuje się w rejonie nadmorskim. Szpinak na nasiona uprawia się w drugim roku po oborniku, dając na 1 ha: 90 kg N (200 kg mocznika), 70-90 kg P2O5 (400-500 kg superfosfatu pylistego) oraz 150 kg K20 (300 kg soli potasowej 50%).
Nasiona należy wysiewać jak najwcześniej wiosną. Tylko odmiany zimnotrwałe dają większe plony przy siewie jesiennym. Odległość między rzędami wynosi 35-40 cm. Na 1 ha wysiewa się 20-25 kg nasion. Izolacja przestrzenna powinna wynosić 700 m.
Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu i przerywce roślin, które pozostawia się w rzędzie co 8-10 cm. Gdy przekwitną, należy wyrwać rośliny o kwiatach męskich, gdyż nie wydadzą nasion. Gdy nasiona dojrzały w 70% (koniec lipca), należy przystąpić do zbioru. Nasienniki ścina się przed południem, wiąże w małe pęczki i dosusza, ustawiając po kilka razem. Gdy wyschną, zbiera się je na płachty i młóci. Nasiona doczyszcza się na wialni i dosusza do 10% wilgotności. Uprawa szpinaku opłacalność. Plon: wynosi średnio do 1200 kg z ha.

Szpinak nowozelandzki uprawa


Należy do rodziny pryszczyrnicowatych. Wysiewa się owoce, z których każdy zawiera 4-8 drobnych nasion, przy czym co najmniej połowa nie kiełkuje. W 1 gramie mieści się 15 owoców. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez 4-5 lat. W temperaturze 20-25° C kiełkują po 7-20 dniach. Roślina silnie się rozrasta i rozgałęzia. Liście są trójkątne, ciemnozielone, grube. Kwiaty drobne, niepozorne, żółtozielone wyrastają w kątach liści.
Częścią jadalną są mięsiste liście oraz wierzchołki młodych pędów.
Szpinak nowozelandzki jest rośliną ciepłolubną. Wymaga gleby żyznej, ciepłej i wilgotnej.
Nasiona wysiewa się na początku marca w szklarni o temperaturze 25°C. Siewki przepikowuje się do skrzynek w rozstawie 5X4 cm. Początkowo rosną one bardzo powoli. Szpinak uprawa z rozsady. Rozsadę z 4 liśćmi przesadza się do doniczek o średnicy 8 cm. Szpinak sadzenie. Do gruntu sadzi się szpinak w końcu maja lub na początku czerwca w rozstawie 80X80 cm.
Szpinak kiedy zrywać? Gdy rośliny się rozrosną, tj. w połowie lipca, zrywa się początkowo tylko duże liście, później wierzchołki pędów. Pierwszy jesienny przymrozek niszczy szpinak nowozelandzki.
Nasiona dojrzewają bardzo nierównomiernie, dlatego należy je zbierać w miarę dojrzewania. Najlepiej potrząsać pędami, zebrać opadnięte owoce i dosuszyć.


Autor artykułu- Admin

Przeczytaj również:

Choroby i szkodniki sałaty, cykorii sałatowej i szpinaku, mączniak Szkodniki i choroby sałaty: Mszyce Zgorzel siewek Mączniak rzekomy sałaty Zgnilizna twardzikowa na sałacie Szara pleśń na sałacie

Uprawa papryki w gruncie, jak sadzić papryke Papryka ostra, zawiera związek o bardzo ostrym smaku kapsaicynę.

Pomidor uprawa w szklarni, uprawa pomidorów gruntowych i w folii Pomidor uprawa pod folią, w inspekcie i w gruncie.

Szkodniki pomidorów, choroby pomidora i papryki, brunatna plamistość Szkodniki: Mszyce Mączlik szklarniowy Choroby: Zgorzel siewek Zaraza ziemniaka na pomidorze