Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Brokuł włoski uprawa, brokuł nawożenie sadzenie, właściwości

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2023-02-10

Uprawa brokuła


Opis botaniczny.


Brokuł właściwości. Brokuł włoski ma liście bardziej wycinane, głąb wyższy i rozrasta się szerzej niż kalafior. Róże brokuła są zielone, złożone z pędów kwiatowych z malutkimi, ale wyraźnymi pączkami kwiatowymi. Róże wyrastają nie tylko na wierzchołku roślin, ale i w kątach liści, róże boczne są jednak znacznie mniejsze niż wierzchołkowe. Przeciętnie róże wierzchołkowe mają 8-15 cm średnicy, boczne 8 cm. Róże boczne tworzą się stopniowo w ciągu całego lata. Brokuł nasiona. Róże szybko dzielą się na rozgałęzione pędy kwiatostanowe o żółtych kwiatach. Łuszczyny dojrzewają od końca lata do jesieni.

Brokuł włoski. Wartość energetyczna i biologiczna


Brokuł witaminy. Zawiera więcej suchej masy i białka niż kalafior, jak również o 50% więcej witaminy C, kilkakrotnie więcej witaminy A oraz dużo związków wapnia i żelaza.
Dotychczas był u nas rośliną mało znaną, W ostatnich latach konsumpcja tego warzywa znacznie wzrosła i rozwija się zwłaszcza w ogródkach przydomowych i na działkach. Nadaje się do zamrażania i istnieje możliwość eksportu mrożonych brokułów.
Brokuły w naszej diecie są z reguły gotowane. Gotowanie tego warzywa pozbawia go właściwości odżywczych. Jeżeli już gotujemy, to zróbmy to jak najkrócej, żeby się nie rozgotował. Brokuły właśnie powinny być jedzone na surowo, dostarczają wówczas organizmowi najwięcej swoich składników między innymi witaminy A i K. Działanie brokułu jest zbawienne: opóźnia starzenie, wzmacnia kości, zapobiega alergiom i hamuje rozwój chorób nowotworowych. Brokuł jest bogaty w potas, który powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a co za tym idzie spadek ciśnienia krwi. Z tego powodu powinni go jeść chorzy na nadciśnienie.
Brokuły można z powodzeniem mrozić.
Najlepsze do spożycia brokuły powinny być młode, jednolicie zielone, bez siniaków, pozbawione kwiatów- co jest oznaką starości, łodyga w jednolitym kolorze, twarda i niezwiędnięte liście. Uważajmy na to przy ich zakupie.
Zobacz co można przygotować z brokuła- przepisy kulinarne z brokuła, cząbru i pasternaku


Choroby i szkodniki brokuła są opisane tutaj -> Kapusta szkodniki

Warunki klimatyczne i glebowe.


Uprawa brokułów w gruncie. Brokul wloski w porównaniu z kalafiorem jest bardziej wytrzymały na przymrozki wiosenne, lepiej znosi, gorsze warunki glebowe (można go uprawiać na glebie o mniejszej zawartości próchnicy) i jest bardziej wytrzymały na niedobór wody, choć róże są wówczas mniej soczyste i mniej smaczne. Gleba powinna być próchniczna, dobrze uprawiona, lekko kwaśna. Dobrze rosną po ogórkach, pomidorach, papryce i bobie. Sadzi się w drugim lub trzecim roku po oborniku.

Brokuł nawożenie sadzenie, stanowisko w zmianowaniu.


Brokuł nawożenie sadzenie- produkcja rozsady, sadzenie jak w przypadku kalafiora tzn. końcówka marca i pierwsze dni kwietnia. Zobacz -> kalafior uprawa

Zabiegi pielęgnacyjne.


Brokuł rozsada. Plantację należy odchwaszczać i zasilać rośliny saletrą amonową (1,5-2 kg na 100 m2), po przyjęciu się i powtórnie, gdy wytworzą się pierwsze róże wierzchołkowe. Zazwyczaj podaje się nawozy azotowe w trzech dawkach- przed sadzeniem, później w trzecim i piątym tygodniu po posadzeniu. Otrzymuje się wówczas boczne róże większe i o delikatniejszym smaku. Brokuł wymaga dość dużego nawożenia szczególnie potasem.
Okres od wysiewu do zbioru brokuła trwa od około 50 do 60 dni.

Komentarze do artykułu

Dodaj komentarz

Przeczytaj również:

Jarmuz kiedy siac, jak uprawiać, kiedy sadzić jarmuż, wysiew Jarmuż nie jest wrażliwy na przymrozki wiosenne i mrozy

Hodowla kalafiora, uprawa kalafiora krok po kroku w polu i w szklarni Kalafior uprawia się w pierwszym roku po oborniku.

Uprawa kapusty wczesnej białej, rozsada kapusty kiedy siać Uprawa kapusty białej. Kapusta ze względu na dużą powierzchnię liści i szybkie parowanie wymaga dużych ilości wody.