Dział warzywa
Zbiór cebuli, łamanie szczypioru cebuli kiedy, cebula nasiona
Data: 2022-12-29, Data edycji: 2023-02-10
Czytaj również: cebula wiadomości ogólne >> Wymagania klimatyczne i glebowe >> cebula z siewu > z rozsady >> dymka uprawa >> przechowywanie >> cebula na nasiona.
Najwcześniej, bo już w czerwcu, rozpoczyna się zbiór cebul z dymki. Sprzedaje się je z zielonym szczypiorem na pęczki. Cebule z dymki dojrzewają w lipcu. Wyrywa się je, gdy szczypior zaczyna się załamywać, sprzedaje się jako najwcześniejsze suche po obcięciu szczypioru 4-6 cm nad cebulą. Ze względu na gorsze przechowywanie przetrzymuje się je nie dłużej niż do końca lutego.
Zbiór cebuli. Cebula z rozsady kończy wzrost w połowie sierpnia. Najdłużej rośnie cebula z siewu bezpośredniego. Jeżeli nie jest przenawożona azotem, to w latach o pogodzie normalnej zasycha w końcu sierpnia- na początku września. Przenawożona azotem lub na glebach kwaśnych rośnie w latach chłodnych często do połowy września, a nawet dłużej. Otrzymuje się wówczas dużo cebul gąbczastych, to jest źle wykształconych i z grubą szyjką. Łamanie szczypioru cebuli kiedy? Cebul z załamanym szczypiorem nie należy za dużo przetrzymywać na polu, bo zaczynają się na nowo ukorzeniać, tracą przy tym część substancji pokarmowych, łuska ciemnieje, a podczas przechowywania cebule łatwiej się psują i wyrastają w szczypior.
Jeśli rośnie długo i nie dojrzewa (szczypior się nie załamuje), należy wykonać zbiór nie później niż w połowie września. Łamanie szczypioru kijem lub za pomocą lekkiego walu uszkadza szyjkę cebul, które wskutek tego łatwiej gniją w czasie przechowywania.
Cebulę z siewu najlepiej zbierać na początku września w czasie suchej, słonecznej pogody.
Wyrwane z kilku rzędów cebule układa się pojedynczą warstwą w jednym rzędzie, szczypiorem w jedną stronę. Zwykle po 5-7 dniach są przeschnięte i można obciąć szczypior 4-8 cm nad cebulą.
Jednocześnie należy przeprowadzić pierwsze sortowanie, tj. usunąć cebule nienadające się do przechowania.
Cebule przenawożone azotem, o grubszych, niezaschniętych szyjkach lub z bardzo krótko przyciętym szczypiorem źle się przechowują i łatwiej gniją od strony szyjki.
Cebula zbiór. Bardzo ważne jest dosuszenie przed złożeniem do przechowalni. Cebula dobrze dosuszona na polu, ze szczypiorem długości 4-8 cm, wsypuje się do skrzynek żeberkowych jedynek i ustawia się je na podkładkach z desek w przewiewnej szopie lub stodole. Z nadejściem mrozu skrzynki wstawia się do przechowalni, która musi być bardzo sucha (około 7% wilgotności) i mieć urządzenia umożliwiające wietrzenie. W przechowalni należy utrzymywać temperaturę około 0°C. Do przechowywania nie nadają się piwnice ani przechowalnie na owoce, gdyż są za wilgotne.
Bardzo dobrze również przechowują się cebule na strychach nad mieszkaniami, zwłaszcza gdy strych ma polepę z gliny. Dosuszone cebule rozsypuje się na strychu warstwą grubości 25-30 cm, formując pryzmę, którą z boków od strony okapu zabezpiecza się słomą lub plewami. Gdy temperatura zewnętrzna wynosi od —5 do -10°C, przykrywa się cebule jedną nową matą, podczas większych mrozów (od —10 do —15°C) - dwiema matami, a jeśli temperatura spadnie poniżej — 15°C — trzema matami. Lekkie przemarznięcie cebul nie jest szkodliwe, byleby rozmarzały bardzo wolno. Należy je okryć matami, aby rozmarzały co najmniej przez tydzień.
W przechowalniach lub na strychach przechowają się dobrze do końca marca lub do połowy kwietnia. Później, gdy podnosi się temperatura zewnętrzna, zaczynają wydawać szczypior i gnić, a jeżeli powietrze jest wilgotniejsze, to zdrowe cebule zaczynają wypuszczać korzenie. Dlatego też na wiosnę, chcąc przechować je dłużej, należy przebrać i umieścić w chłodni o temperaturze od —2° do —3st C. Mniej więcej na 10 dni przed sprzedażą rozmraża się komory chłodnicze, aby cebule odmarzały przez 6-7 dni. Ponieważ łuska wówczas staje się wilgotna, a czasem nawet zupełnie mokra, skrzynki przenosi się do suchego, przewiewnego pomieszczenia, gdzie w ciągu 3 dni cebule obsychają.
W pierwszym roku przygotowuje się wysadki. Najlepszy i najbardziej wyrównany materiał otrzymuje się przy uprawie z rozsady. Na wysadki wybiera się cebule typowe pod względem kształtu, zabarwienia i grubości łusek oraz z dobrze zaschniętą szyjką. Największe plony nasion uzyskuje się z cebul o średnicy 5,5-7 cm.
Przechowuje się wysadki podobnie jak cebule konsumpcyjne, z tą różnicą, że w temperaturze 5-8°C (niektóre odmiany cebuli wymagają temperatury do 10°C). Za niska, a tym bardziej za wysoka temperatura w czasie przechowywania wpływa ujemnie na tworzenie się pędów kwiatostanowych i na wzrost kwiatostanów.
Na wiosnę przebiera się cebule, odrzucając chore oraz wyrastające w szczypior. Jeśli na plantacji występował mączniak, to wysadki należy zdezynfekować, przetrzymując przez 8 godzin w pomieszczeniu w temperaturze 40—43°C.
Cebula jest rośliną obcopylną i wymaga zastosowania izolacji około 500 m. Ze względu na łatwość przenoszenia się chorób, cebuli nasiennej nie należy uprawiać blisko cebuli z siewu, szczypiorku lub siedmiolatki. Nie można zakładać plantacji nasiennej na terenie osłoniętym (na przykład przez sad lub las) czy też w głębokiej dolinie, gdyż większa wilgotność sprzyja rozwojowi mączniaka.
Cebulę nasienną uprawiamy w drugim roku po oborniku, na glebie niekwaśnej. Na 1 ha stosuje się 50-75 kg.N (200-300 kg saletrzaku), 55-75 kg P205 (300-400 kg superfosfatu granulowanego) oraz 100-150 kg K2O (200-300 kg siarczanu potasowego).
Stosując uprawę rzędową, wyznacza się rzędy co 50 cm i sadzi w rzędzie cebule mniejsze co 20 cm i większe co 30 cm. Przy uprawie pasowej wyznacza się 4 rzędy co 30 cm, piątego rzędu nie obsadza się, a co 4-5 pasów pozostawia się przejście szerokości 1-1,2 m na przejazd opryskiwaczem, taczkowym lub małym motorowym, W rzędzie sadzi się wysadki co 20 cm.
Cebula nasiona, zabiegi pielęgnacyjne polegają przede wszystkim na dokładnym zniszczeniu chwastów, gdy pędy są jeszcze krótkie, ponieważ przy późniejszym pieleniu łatwo się wyłamują, na usuwaniu roślin porażonych przez wirusy oraz obsypywaniu cebul, gdy tylko wybiją pędy kwiatostanowe. Plantację opryskać można herbicydami stosowanymi przy uprawie cebuli z dymki.
Na mniejszych plantacjach zbiór wykonuje się 2-3-krotnie, w miarę dojrzewania nasion, na dużych plantacjach — jednorazowo. Owocostany ścięte wraz z pędem długości 8-10 cm zbiera się do worków lub wiader, następnie dosusza rozłożone cienką warstwą i młóci, gdy nasiona cebuli się wysypują. Nasiona doczyszczone na wialni dosusza się rozsypane cienką warstwą, w temperaturze nieprzekraczającej 35-40°C. Następnie nasiona cebuli doczyszcza się na młynku i sitach, oddzielając nasiona niewykształcone oraz resztki zaschniętych torebek nasiennych.
Plon nasion wynosi średnio 400-600 kg, w dobrych warunkach do 800 kg z 1 ha.
Zbiór cebuli i przygotowanie do sprzedaży. Łamanie szczypioru cebuli kiedy?
Najwcześniej, bo już w czerwcu, rozpoczyna się zbiór cebul z dymki. Sprzedaje się je z zielonym szczypiorem na pęczki. Cebule z dymki dojrzewają w lipcu. Wyrywa się je, gdy szczypior zaczyna się załamywać, sprzedaje się jako najwcześniejsze suche po obcięciu szczypioru 4-6 cm nad cebulą. Ze względu na gorsze przechowywanie przetrzymuje się je nie dłużej niż do końca lutego.
Zbiór cebuli. Cebula z rozsady kończy wzrost w połowie sierpnia. Najdłużej rośnie cebula z siewu bezpośredniego. Jeżeli nie jest przenawożona azotem, to w latach o pogodzie normalnej zasycha w końcu sierpnia- na początku września. Przenawożona azotem lub na glebach kwaśnych rośnie w latach chłodnych często do połowy września, a nawet dłużej. Otrzymuje się wówczas dużo cebul gąbczastych, to jest źle wykształconych i z grubą szyjką. Łamanie szczypioru cebuli kiedy? Cebul z załamanym szczypiorem nie należy za dużo przetrzymywać na polu, bo zaczynają się na nowo ukorzeniać, tracą przy tym część substancji pokarmowych, łuska ciemnieje, a podczas przechowywania cebule łatwiej się psują i wyrastają w szczypior.
Jeśli rośnie długo i nie dojrzewa (szczypior się nie załamuje), należy wykonać zbiór nie później niż w połowie września. Łamanie szczypioru kijem lub za pomocą lekkiego walu uszkadza szyjkę cebul, które wskutek tego łatwiej gniją w czasie przechowywania.
Cebulę z siewu najlepiej zbierać na początku września w czasie suchej, słonecznej pogody.
Wyrwane z kilku rzędów cebule układa się pojedynczą warstwą w jednym rzędzie, szczypiorem w jedną stronę. Zwykle po 5-7 dniach są przeschnięte i można obciąć szczypior 4-8 cm nad cebulą.
Jednocześnie należy przeprowadzić pierwsze sortowanie, tj. usunąć cebule nienadające się do przechowania.
Przechowywanie. Cebula nasiona
Cebule przenawożone azotem, o grubszych, niezaschniętych szyjkach lub z bardzo krótko przyciętym szczypiorem źle się przechowują i łatwiej gniją od strony szyjki.
Cebula zbiór. Bardzo ważne jest dosuszenie przed złożeniem do przechowalni. Cebula dobrze dosuszona na polu, ze szczypiorem długości 4-8 cm, wsypuje się do skrzynek żeberkowych jedynek i ustawia się je na podkładkach z desek w przewiewnej szopie lub stodole. Z nadejściem mrozu skrzynki wstawia się do przechowalni, która musi być bardzo sucha (około 7% wilgotności) i mieć urządzenia umożliwiające wietrzenie. W przechowalni należy utrzymywać temperaturę około 0°C. Do przechowywania nie nadają się piwnice ani przechowalnie na owoce, gdyż są za wilgotne.
Bardzo dobrze również przechowują się cebule na strychach nad mieszkaniami, zwłaszcza gdy strych ma polepę z gliny. Dosuszone cebule rozsypuje się na strychu warstwą grubości 25-30 cm, formując pryzmę, którą z boków od strony okapu zabezpiecza się słomą lub plewami. Gdy temperatura zewnętrzna wynosi od —5 do -10°C, przykrywa się cebule jedną nową matą, podczas większych mrozów (od —10 do —15°C) - dwiema matami, a jeśli temperatura spadnie poniżej — 15°C — trzema matami. Lekkie przemarznięcie cebul nie jest szkodliwe, byleby rozmarzały bardzo wolno. Należy je okryć matami, aby rozmarzały co najmniej przez tydzień.
W przechowalniach lub na strychach przechowają się dobrze do końca marca lub do połowy kwietnia. Później, gdy podnosi się temperatura zewnętrzna, zaczynają wydawać szczypior i gnić, a jeżeli powietrze jest wilgotniejsze, to zdrowe cebule zaczynają wypuszczać korzenie. Dlatego też na wiosnę, chcąc przechować je dłużej, należy przebrać i umieścić w chłodni o temperaturze od —2° do —3st C. Mniej więcej na 10 dni przed sprzedażą rozmraża się komory chłodnicze, aby cebule odmarzały przez 6-7 dni. Ponieważ łuska wówczas staje się wilgotna, a czasem nawet zupełnie mokra, skrzynki przenosi się do suchego, przewiewnego pomieszczenia, gdzie w ciągu 3 dni cebule obsychają.
Uprawa cebuli na nasiona
W pierwszym roku przygotowuje się wysadki. Najlepszy i najbardziej wyrównany materiał otrzymuje się przy uprawie z rozsady. Na wysadki wybiera się cebule typowe pod względem kształtu, zabarwienia i grubości łusek oraz z dobrze zaschniętą szyjką. Największe plony nasion uzyskuje się z cebul o średnicy 5,5-7 cm.
Przechowuje się wysadki podobnie jak cebule konsumpcyjne, z tą różnicą, że w temperaturze 5-8°C (niektóre odmiany cebuli wymagają temperatury do 10°C). Za niska, a tym bardziej za wysoka temperatura w czasie przechowywania wpływa ujemnie na tworzenie się pędów kwiatostanowych i na wzrost kwiatostanów.
Na wiosnę przebiera się cebule, odrzucając chore oraz wyrastające w szczypior. Jeśli na plantacji występował mączniak, to wysadki należy zdezynfekować, przetrzymując przez 8 godzin w pomieszczeniu w temperaturze 40—43°C.
Cebula jest rośliną obcopylną i wymaga zastosowania izolacji około 500 m. Ze względu na łatwość przenoszenia się chorób, cebuli nasiennej nie należy uprawiać blisko cebuli z siewu, szczypiorku lub siedmiolatki. Nie można zakładać plantacji nasiennej na terenie osłoniętym (na przykład przez sad lub las) czy też w głębokiej dolinie, gdyż większa wilgotność sprzyja rozwojowi mączniaka.
Cebulę nasienną uprawiamy w drugim roku po oborniku, na glebie niekwaśnej. Na 1 ha stosuje się 50-75 kg.N (200-300 kg saletrzaku), 55-75 kg P205 (300-400 kg superfosfatu granulowanego) oraz 100-150 kg K2O (200-300 kg siarczanu potasowego).
Stosując uprawę rzędową, wyznacza się rzędy co 50 cm i sadzi w rzędzie cebule mniejsze co 20 cm i większe co 30 cm. Przy uprawie pasowej wyznacza się 4 rzędy co 30 cm, piątego rzędu nie obsadza się, a co 4-5 pasów pozostawia się przejście szerokości 1-1,2 m na przejazd opryskiwaczem, taczkowym lub małym motorowym, W rzędzie sadzi się wysadki co 20 cm.
Cebula nasiona, zabiegi pielęgnacyjne polegają przede wszystkim na dokładnym zniszczeniu chwastów, gdy pędy są jeszcze krótkie, ponieważ przy późniejszym pieleniu łatwo się wyłamują, na usuwaniu roślin porażonych przez wirusy oraz obsypywaniu cebul, gdy tylko wybiją pędy kwiatostanowe. Plantację opryskać można herbicydami stosowanymi przy uprawie cebuli z dymki.
Na mniejszych plantacjach zbiór wykonuje się 2-3-krotnie, w miarę dojrzewania nasion, na dużych plantacjach — jednorazowo. Owocostany ścięte wraz z pędem długości 8-10 cm zbiera się do worków lub wiader, następnie dosusza rozłożone cienką warstwą i młóci, gdy nasiona cebuli się wysypują. Nasiona doczyszczone na wialni dosusza się rozsypane cienką warstwą, w temperaturze nieprzekraczającej 35-40°C. Następnie nasiona cebuli doczyszcza się na młynku i sitach, oddzielając nasiona niewykształcone oraz resztki zaschniętych torebek nasiennych.
Plon nasion wynosi średnio 400-600 kg, w dobrych warunkach do 800 kg z 1 ha.
Komentarze do artykułu
Przeczytaj również:
Uprawa cebuli jaka gleba, cebula właściwości Sok cebuli dzięki właściwościom bakteriobójczym ma zastosowanie w lecznictwie.
Dymka uprawa, cebula uprawa z rozsady, Kiedy i jak sadzić cebulę Warto zainwestować w szybsze i wcześniejsze zbiory
Uprawa szczypiorku na polu, jak siać szczypiorek do gruntu, nawożenie Szczypiorek nie jest wrażliwy na mróz.
Śmietka cebulanka zwalczanie, szkodniki cebuli i czosnku, pora Szkodniki: Śmietka cebulanka,węgorek niszczyk, chowacz szczypiorak choroby:mączniak rzekomy,głownia cebuli