Dział warzywa
Chrzan uprawa, jak sadzić chrzan sadzonki, właściwości
Data: 2011-06-08, Data edycji: 2022-09-27
Chrzan sadzenie >> Chrzan przechowywanie
Chrzan nasiona, właściwości. Uprawa chrzanu z nasion nie ma zastosowania, bo w naszych warunkach klimatycznych nie zawiązuje nasion i nasiona chrzanu się nie pojawiają. Częścią trwałą są mięsiste korzenie zakończone pąkiem. Bardzo łatwo regeneruje poddziemną część rośliny, nawet z krótkich kawałków korzenia. Korzeń główny może osiągnąć długość 60 cm i średnicę 5-8 cm. Drobne korzenie roślin starszych wrastają do 4 m w głąb gleby. Korzeń główny w miarę starzenia się łykowacieje, drewnieje i zaczyna wewnątrz próchnieć. Chrzan liście ma duże, wydłużone, jajowate, o brzegach drobno ząbkowanych.
W trzecim roku rozwoju wybijają pędy kwiatostanowe wysokości do 120 cm. Kwiaty są drobne, białe, typowe dla roślin z rodziny krzyżowych.
Chrzan i jego właściwości. Chrzan korzeń zawiera znaczne ilości składników mineralnych i witaminy C (30 g chrzanu zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę). Ma ostry zapach i smak, spowodowane obecnością związków siarki.
Chrzan zastosowanie. Zapotrzebowanie jest duże, gdyż przetwórnie produkujące marynaty i inne ostre przyprawy stołowe zużywają znaczne ilości korzeni chrzanu.
Jak uprawiać chrzan? Dobrze rośnie w naszym klimacie. Znosi zacienienie, jest natomiast wrażliwy na niedobór wody, jednak przy jej nadmiarze powstają na korzeniu żółte plamy.
Rośnie najlepiej na glebach piaszczysto-gliniastych oraz na lżejszych madach. Gleba powinna być głęboka, próchniczna, nie podmokła, ale zasobna w wodę. Chrzan nie jest bardzo wrażliwy na kwaśny odczyn gleby, lepiej jednak rośnie na glebach o odczynie obojętnym.
O chorobach chrzanu przeczytasz tu-> Bielik krzyżowych na chrzanie
Chrzan jak sadzić? Uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Po roślinach intensywnie nawożonych chrzan można uprawiać w drugim roku po oborniku, lecz wtedy po zbiorze warzyw wczesnych (np. kapusty wczesnej, kalafiora) trzeba wysiać poplon na zielony nawóz. Zachwaszczenie znosi dobrze, toteż jest obojętne, po jakich roślinach następuje.
Pole jednak nie powinno być zachwaszczone chwastami wieloletnimi, a zwłaszcza perzem.
Chrzan sadzenie. Korzeni się bardzo głęboko, dlatego orka przedzimowa powinna być wykonywana na głębokości 24-25 cm pługiem z pogłębiaczem spulchniającym warstwę gleby grubości 15 cm. Jesienią pole nawozi się obornikiem w ilościach 40-50 t/ha, a na wiosnę stosuje uzupełniające nawożenie mineralne. Dawki na 1 ha wynoszą: 50-75 kg N (200-300 kg saletrzaku lub 110-160 kg mocznika nawozowego), 35-55 kg P2O5 (200-300 kg superfosfatu pylistego) i 130 kg K2O (250 kg soli potasowej 50%).
Chrzan sadzonki. Rozmnaża się z sadzonek korzeniowych. Sadzonka chrzanu sporządzana jest z korzeni bocznych średnicy 0,1-1,0 cm. Tnąc je na kawałki długości 25-35 cm, trzeba zaznaczać część dolną sadzonki, przez ścinanie jej skośnie u dołu, a poziomo u góry; ułatwi to ich prawidłowe posadzenie. Sadzonki, ułożone ściętymi skośnie końcami w jednym kierunku wiąże się w pęczki i dołuje.
Skąd wziąć sadzonki chrzanu? Wystarczy przejść się na rynek, kupić od sprzedawcy korzeń o właściwościach podanych powyżej.
Można zaplanować 1-2-letnie użytkowanie plantacji chrzanu lub też traktować ją jak wieloletnią, ale wówczas uzyskuje się korzenie gorszej jakości. Sadzi się go zwykle na wiosnę, przy uprawie 1-2-letniej- zwykle na wałach co 30-40 cm, przy uprawie wieloletniej tylko „na płask”, w rzędy co 50-60 cm, a w rzędzie co 30-40 cm. Na grzbietach wałów lub w rzędach robi się kołkiem głębokie dołki pod kątem około 45°, w które wsuwa się sadzonkę tak, aby górny jej koniec znalazł się na 5-6 cm pod powierzchnią gleby, po czym dociska się ziemię do sadzonki.
Plantację należy odchwaszczać mechanicznie lub chemicznie. W okresie wzrostu należy zasilić raz lub dwa razy saletrą amonową w ilości 50-75 kg/ha, a na glebach słabszych nawet 100 kg/ha.
Jak sadzić chrzan? Jeśli do sadzenia użyto grubych sadzonek i chrzan rośnie dobrze, to już jesienią otrzymuje się produkt handlowy, uważany za najwartościowszy. W drugim roku daje korzenie znacznie grubsze i plon o wiele większy. Dwuletnia uprawa chrzanu na glebach słabszych lub przy sadzeniu cieńszych sadzonek uważana jest za najpraktyczniejszą.
Korzenie chrzanu zazwyczaj zbiera się na jesieni, rzadziej na wiosnę. Na plantacji jednorocznej lub dwuletniej korzenie wyoruje się, wyjmując wszystkie, gdyż pozostawione w glebie dają nowe rośliny zachwaszczające później glebę. Na plantacji wieloletniej wykopuje się łopatą tylko grube korzenie. Wykopane korzenie należy oczyścić i posortować na handlowe, sadzonki i nieużyteczne.
Chrzan przechowywanie. Korzenie są wytrzymałe na mróz, toteż na zimę można je zadołować i lekko przykryć lub też zakopcować w wąskich rowach szerokości 40-50 cm i głębokości 50-60 cm. Chrzan jak przechowywać? Układa się je warstwami i przykrywa piaskiem. Z nastaniem mrozów kładzie się na to warstwę piasku i słomy. Temperatura w kopcu powinna wynosić od 0 do +1°C.
Chrzan uprawa. Wiadomości ogólne. Opis botaniczny.
Chrzan nasiona, właściwości. Uprawa chrzanu z nasion nie ma zastosowania, bo w naszych warunkach klimatycznych nie zawiązuje nasion i nasiona chrzanu się nie pojawiają. Częścią trwałą są mięsiste korzenie zakończone pąkiem. Bardzo łatwo regeneruje poddziemną część rośliny, nawet z krótkich kawałków korzenia. Korzeń główny może osiągnąć długość 60 cm i średnicę 5-8 cm. Drobne korzenie roślin starszych wrastają do 4 m w głąb gleby. Korzeń główny w miarę starzenia się łykowacieje, drewnieje i zaczyna wewnątrz próchnieć. Chrzan liście ma duże, wydłużone, jajowate, o brzegach drobno ząbkowanych.
W trzecim roku rozwoju wybijają pędy kwiatostanowe wysokości do 120 cm. Kwiaty są drobne, białe, typowe dla roślin z rodziny krzyżowych.
Wartość energetyczna i biologiczna.
Chrzan i jego właściwości. Chrzan korzeń zawiera znaczne ilości składników mineralnych i witaminy C (30 g chrzanu zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę). Ma ostry zapach i smak, spowodowane obecnością związków siarki.
Chrzan zastosowanie. Zapotrzebowanie jest duże, gdyż przetwórnie produkujące marynaty i inne ostre przyprawy stołowe zużywają znaczne ilości korzeni chrzanu.
Wymagania klimatyczne i glebowe.
Jak uprawiać chrzan? Dobrze rośnie w naszym klimacie. Znosi zacienienie, jest natomiast wrażliwy na niedobór wody, jednak przy jej nadmiarze powstają na korzeniu żółte plamy.
Rośnie najlepiej na glebach piaszczysto-gliniastych oraz na lżejszych madach. Gleba powinna być głęboka, próchniczna, nie podmokła, ale zasobna w wodę. Chrzan nie jest bardzo wrażliwy na kwaśny odczyn gleby, lepiej jednak rośnie na glebach o odczynie obojętnym.
O chorobach chrzanu przeczytasz tu-> Bielik krzyżowych na chrzanie
Uprawa chrzanu
Stanowisko w zmianowaniu.
Chrzan jak sadzić? Uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Po roślinach intensywnie nawożonych chrzan można uprawiać w drugim roku po oborniku, lecz wtedy po zbiorze warzyw wczesnych (np. kapusty wczesnej, kalafiora) trzeba wysiać poplon na zielony nawóz. Zachwaszczenie znosi dobrze, toteż jest obojętne, po jakich roślinach następuje.
Pole jednak nie powinno być zachwaszczone chwastami wieloletnimi, a zwłaszcza perzem.
Chrzan pospolity uprawa roli i nawożenie.
Chrzan sadzenie. Korzeni się bardzo głęboko, dlatego orka przedzimowa powinna być wykonywana na głębokości 24-25 cm pługiem z pogłębiaczem spulchniającym warstwę gleby grubości 15 cm. Jesienią pole nawozi się obornikiem w ilościach 40-50 t/ha, a na wiosnę stosuje uzupełniające nawożenie mineralne. Dawki na 1 ha wynoszą: 50-75 kg N (200-300 kg saletrzaku lub 110-160 kg mocznika nawozowego), 35-55 kg P2O5 (200-300 kg superfosfatu pylistego) i 130 kg K2O (250 kg soli potasowej 50%).
Chrzan sadzonki. Przygotowanie sadzonek.
Chrzan sadzonki. Rozmnaża się z sadzonek korzeniowych. Sadzonka chrzanu sporządzana jest z korzeni bocznych średnicy 0,1-1,0 cm. Tnąc je na kawałki długości 25-35 cm, trzeba zaznaczać część dolną sadzonki, przez ścinanie jej skośnie u dołu, a poziomo u góry; ułatwi to ich prawidłowe posadzenie. Sadzonki, ułożone ściętymi skośnie końcami w jednym kierunku wiąże się w pęczki i dołuje.
Skąd wziąć sadzonki chrzanu? Wystarczy przejść się na rynek, kupić od sprzedawcy korzeń o właściwościach podanych powyżej.
Sadzenie i uprawa chrzanu. Jak posadzić chrzan?
Można zaplanować 1-2-letnie użytkowanie plantacji chrzanu lub też traktować ją jak wieloletnią, ale wówczas uzyskuje się korzenie gorszej jakości. Sadzi się go zwykle na wiosnę, przy uprawie 1-2-letniej- zwykle na wałach co 30-40 cm, przy uprawie wieloletniej tylko „na płask”, w rzędy co 50-60 cm, a w rzędzie co 30-40 cm. Na grzbietach wałów lub w rzędach robi się kołkiem głębokie dołki pod kątem około 45°, w które wsuwa się sadzonkę tak, aby górny jej koniec znalazł się na 5-6 cm pod powierzchnią gleby, po czym dociska się ziemię do sadzonki.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Plantację należy odchwaszczać mechanicznie lub chemicznie. W okresie wzrostu należy zasilić raz lub dwa razy saletrą amonową w ilości 50-75 kg/ha, a na glebach słabszych nawet 100 kg/ha.
Uprawa chrzanu na polu.
Jak sadzić chrzan? Jeśli do sadzenia użyto grubych sadzonek i chrzan rośnie dobrze, to już jesienią otrzymuje się produkt handlowy, uważany za najwartościowszy. W drugim roku daje korzenie znacznie grubsze i plon o wiele większy. Dwuletnia uprawa chrzanu na glebach słabszych lub przy sadzeniu cieńszych sadzonek uważana jest za najpraktyczniejszą.
Zbiór i przygotowanie do sprzedaży.
Korzenie chrzanu zazwyczaj zbiera się na jesieni, rzadziej na wiosnę. Na plantacji jednorocznej lub dwuletniej korzenie wyoruje się, wyjmując wszystkie, gdyż pozostawione w glebie dają nowe rośliny zachwaszczające później glebę. Na plantacji wieloletniej wykopuje się łopatą tylko grube korzenie. Wykopane korzenie należy oczyścić i posortować na handlowe, sadzonki i nieużyteczne.
Chrzan hodowla- przechowywanie.
Chrzan przechowywanie. Korzenie są wytrzymałe na mróz, toteż na zimę można je zadołować i lekko przykryć lub też zakopcować w wąskich rowach szerokości 40-50 cm i głębokości 50-60 cm. Chrzan jak przechowywać? Układa się je warstwami i przykrywa piaskiem. Z nastaniem mrozów kładzie się na to warstwę piasku i słomy. Temperatura w kopcu powinna wynosić od 0 do +1°C.
Komentarze do artykułu
Przeczytaj również:
Rabarbar uprawa na polu, kiedy przesadzać rabarbar Rabarbar Częścią jadalną rośliny stanowią ogonki liściowe.
Szparagi uprawa z nasion, uprawa szparagów krok po kroku Szparag wymaga gleby ciepłej, przewiewnej, żyznej, o odczynie obojętnym.
Choroby i szkodniki chrzanu, rabarbaru, szkodniki szparagów i szczawiu Szkodniki: Poskrzypka szparagowa, poskrzypka dwunastokropkowa Bielinek kapustnik i piętnówki. Choroby: Zgnilizna wierzchołkowa rabarbaru Rdza szparagowa.
Ogórek uprawa w gruncie, ogórek nawożenie, ogórki gruntowe pod folią Na tym samym miejscu można uprawiać ogórek nie częściej niż co 3 lata.