Dział warzywa
Kapusta pekińska hodowla, sadzenie, uprawa pekinki
Data: 2011-06-08, Data edycji: 2023-02-12
Kapusta pekińska hodowla (kapusta chińska uprawa)
Kapusta pekińska właściwości. Pekinka jest warzywem niskokalorycznym, lekkostrawnym, zawiera dość dużą ilość białka, błonnika, witaminy C, K, A , wapń, żelazo i potas. Ilością białka i witamin C i A pekinka znacznie przewyższa kapustę białą. Powinny ją jeść osoby odchudzające się i chore na żołądek, a raczej unikać osoby z niedoczynnością tarczycy. Można ją spożywać na surowo, jako surówki, sałatki, a także na gorąco, gzdzie jest dodatkiem do zup, sosów i innych potraw. Przed spożyciem trzeba usunąć uszkodzone zewnętrzne liście, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następne, te zamknięte, nie wymagające mycia- można je od razu spożywać i dodawać do potraw.
Ze względu na szybki wzrost oraz dużą wartość biologiczną pekinka jest warzywem atrakcyjnym i często spożywanym.
Kapusta pekińska nasiona. Nasiona kapusty pekińskiej są podobne do nasion kalarepy. Młode siewki przypominają rośliny kapustne. Pekińska kapusta tworzy rozłożystą rozetę szerokich liści siedzących, o bardzo wyraźnym nerwie środkowym. Powierzchnia liścia falista z pęcherzykowatymi wzdęciami. W dalszej, fazie rozwoju roślina wiąże w dni krótkie i chłodne luźną główkę wysokości do 40 cm. Wysiana wcześnie na wiosnę wybija podczas długich dni w pęd kwiatostanowy. Wyrosłe kwiaty mają kolor żółty.
Kapusta pekińska hodowla. Kapusta pekińska jest wrażliwa na większe przymrozki. Udaje się dobrze na glebie próchnicznej, wilgotnej. Najwyższe plony daje na glebach torfowych i czarnoziemach.
Największe plony uzyskuje się z uprawy na zbiór jesienny. Nasiona wysiewa się od połowy do końca lipca na rozsadniku w ilości 3 g nasion na 1 m2.
Uprawa pekinki. Kapustę pekińską powinno się sadzić na tym samym miejscu po czterech latach, na glebie nawożonej na jesień obornikiem. Dobrze rośnie po warzywach strączkowych sadzonych w roku poprzednim. Wschodzi 5-9 dni po wysiewie w zależności od warunków. To roślina, która jest gotowa do sprzedaży po 50-90 dniach od wysiewu (w zależności od odmiany) i z tego względu nadaje się doskonale na poplon lub przedpłon. Wielu rolników sadzi rozsadę pekinki po wczesnych ziemniakach i udaje się bardzo dobrze. Wskazane jest podsypanie po przyjęciu się roślin nawozami fosforowymi oraz zawierającymi bor, ponieważ bardzo dobrze działają na zamykanie się główek.
Przepisy kulinarne z pekinki są opisane w tym temacie pekinka duszona ze śmietaną .
Kapusta pekińska sadzenie. Rozsadę wysadza się w pole w połowie sierpnia, w rozstawie 40-50X30-40 cm.
Choroby i szkodniki brokuła są opisane w treści tego artykułu -> Choroby kapusty białej
Uprawa pekinki
Nasiona kapusty pekińskiej można również wysiewać wprost do gruntu. W końcu września lub na początku października kapusta jest gotowa do zbioru. Wycina się całe rośliny, usuwając uszkodzone i zniszczone liście zewnętrzne. Plon wynosi do 40 t z ha.
Trzeba pamiętać o podlewaniu jej w okresach suszy, ze względu na słaby system korzeniowy. Brak wody może spowodować nieodwracalne uszkodzenia czy słabe wiązanie główek.
Zbiór i przechowywanie.
Jeżeli kapusta pekińska jest przeznaczone od razu do spożycia, należy wszystkie główki sprzątnąć z pola przed pierwszymi przymrozkami, usunąć zewnętrzne liście i zawinąć w folię, chroniącą przed więdnięciem.
Jeżeli chcemy ja przechowywać w chłodni, układamy w skrzynkach na stojąco, bez usuwania zewnętrznych liści.
W domu w lodówce z powodzeniem się przechowuje owinięta w folię nawet 14 dni.
Komentarze do artykułu
Przeczytaj również:
Uprawa sałaty masłowej, sałata właściwości, sałata uprawa Rozróżniamy dwa typy sałaty głowiastej: masłową i kruchą.
Jak uprawiać szpinak, szpinak hodowla sadzenie, szpinak z rozsady Szpinak zawiera białko oraz związki żelaza łatwo przyswajalne dla organizmu.
Choroby sałaty masłowej szkodniki szpinaku mszyca na sałacie i cykorii Szkodniki i choroby sałaty: Mszyce Zgorzel siewek Mączniak rzekomy sałaty Zgnilizna twardzikowa na sałacie Szara pleśń na sałacie
Siew i uprawa papryki, papryka uprawa pod osłonami w folii, w ogrodzie Papryka ostra, zawiera związek o bardzo ostrym smaku kapsaicynę.