Dział warzywa
Kukurydza warunki uprawy, uprawa kukurydzy krok po kroku na ziarno
Data: 2011-06-08, Data edycji: 2022-10-01
Wiadomości ogólne.
Jako warzywa uprawiane są dwie odmiany kukurydzy: kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca. W Polsce najczęściej spotykana jest kukurydza cukrowa, natomiast kukurydza pękająca, rozpowszechniona w Ameryce Północnej, na Bałkanach i w Turcji.
Opis botaniczny.
Kukurydza właściwości. Jest rośliną jednoroczną. Należy do rodziny traw. Nasiona ma złocistożółte lub białe. Nasiona kukurydzy cukrowej są szkliste, pomarszczone, dość duże, kukurydzy pękającej — gładkie, szkliste, połyskujące, małe. Przechowywane w suchym miejscu ziarno kukurydzy zachowuje zdolność kiełkowania przez kilka lat. Kiełkują po 8-10 dniach. Po wzejściu rośliny tworzą szybko silny, rozrośnięty, wiązkowy system korzeniowy. Łodyga mięsista silna, wysokości od 0,8 do 2,5 m. Z węzłów wyrastają liście, pędy boczne oraz kwiatostany żeńskie- kolby. Kwiaty męskie zebrane są w wiechy osadzone na wierzchołku rośliny. Z kolb okrytych liśćmi zwisają nitkowate znamiona, które zasychają po zapyleniu kwiatów.
Wartość energetyczna i biologiczna oraz znaczenie gospodarcze. Kukurydza właściwości odżywcze. Częścią jadalną są nasiona w fazie dojrzałości mlecznej. Zawierają one około 5% cukru, 3-4% skrobi oraz prawie wszystkie podstawowe witaminy. W miarę dojrzewania nasion zmniejsza się w nich zawartość cukru, a zwiększa ilość skrobi. Wartość energetyczna jest dość duża, mniej więcej taka jak grochu zielonego.
Uprawa kukurydzy krok po kroku. Wymagania klimatyczne i glebowe. Kukurydza warunki uprawy.
Kukurydza zwyczajna jest bardzo wrażliwa na niską temperaturę: ginie po najmniejszym przymrozku. Nasiona kiełkują dopiero w temperaturze 10°C. Największe plony uzyskuje się w latach ciepłych, słonecznych. Należy ona do roślin krótkiego dnia. Ma obfity i głęboko sięgający system korzeniowy pobierający wodę z głębszych warstw gleby. Jednak długo trwająca susza w okresie kwitnienia wpływa na zmniejszenie plonu. Można ją uprawiać w rejonach uprawy towarowej pomidora.
Wymaga gleby ciepłej, przewiewnej, zasobnej w składniki pokarmowe, nie kwaśnej, o głębszej warstwie ornej.
Kukurydza warunki uprawy. Uprawia się ją w pierwszym roku po oborniku. Jest ona wrażliwa zwłaszcza na niedobór fosforu i potasu w glebie. Jaki nawóz pod kukurydze? Stosuje się następujące nawożenie uzupełniające ha 1 ha: 50 kg N (200 kg saletrzaku), 55 kg P205 (300 kg superfosfatu pylistego) oraz 130-180 kg K20 (260-360 kg soli potasowej 50%).
Uprawa kukurydzy na ziarno. Sposoby uprawy.
Uprawa kukurydzy krok po kroku na ziarno. Termin siewu kukurydzy- sieje się około 10 maja, w rozstawie 50X30 cm, a odmiany wysokie- 69X30 cm. Kukurydza siew. Nasiona wysiewa się gniazdowo po 3-4 na głębokość 4-6 cm.
Uprawiając kukurydzę współrzędnie z ogórkiem, daje się co 3-4 rzędy ogórka rząd kukurydzy. Ponieważ osiąga ona dużą wysokość, stwarza dobry mikroklimat do rozwoju i plonowania ogórka.
Na wcześniejszy zbiór uprawia się ją z rozsady. W tym celu w połowie kwietnia wysiewa się po 3-4 ziarna do doniczek, około zaś 20 maja sadzi rozsadę do gruntu.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Hodowla kukurydzy. W czasie kiełkowania nasion należy strzec plantację przed ptactwem (wrony, gawrony, kawki). Oprócz odchwaszczania do prac pielęgnacyjnych należy usuwanie pędów bocznych odrastających od dołu łodygi.
Zbiór kukurydzy i przygotowanie do sprzedaży.
Kukurydza na nasiona. Zbiór wykonuje się kilka razy, wyłamując całe kolby w okrywach, gdy ziarna są wykształcone i przy zgnieceniu wypływa z nich mleczko (są wówczas najsmaczniejsze).
Komentarze do artykułu
Przeczytaj również:
Kiedy ścinać majeranek, majeranek kiedy zbierać Majeranek- wszystkie nadziemne części rośliny zawierają olejek eteryczny, kóry nadaje im specyficzny zapach.
Pospolity szczaw ogrodowy uprawa, kiedy siać szczaw? Szczaw uprawa, nawożenie, siew, zabiegi pielęgnacyjne
Chrzan uprawa, jak sadzić chrzan sadzonki, właściwości 30 g chrzanu zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C
Rabarbar uprawa na polu, kiedy przesadzać rabarbar Rabarbar Częścią jadalną rośliny stanowią ogonki liściowe.