Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Marchew przechowywanie, kiedy siejemy marchew na nasiona

Data: 2022-12-30, Data edycji: 2023-02-10

Zapoznaj się również - marchew siew

Marchew przechowywanie


Jak przechowywać marchew? Korzenie przeznaczone do przechowania powinny być zdrowe, suche, jędrne, nieprzemarznięte. Jak przechowywać marchew? Najlepiej przechowują się w kopcach zagłębionych szerokości 40-89 cm i gęstości 50 cm, przesypane piaskiem lub piaszczystą ziemią. Co 1 m można dać pionową warstwę izolacyjną z piasku lub lekkiej ziemi. Zapobiega to rozszerzaniu się chorób gnilnych. Z wierzchu kopiec przysypuje się warstwą ziemi grubości 5 cm. Gdy nadejdą mrozy, warstwę ziemi się zwiększa do 10 cm, po czym kopiec okrywa się warstwą słomy grubości do 40 cm i przysypuje ziemią.
Marchew przechowywanie. Korzenie marchwi umieszczone w skrzynkach można przechować w przechowalniach. Wilgotność powietrza w przechowalni powinna wynosić około 95%; temperatura około 0°C.

Odmiany marchwi.


Odmiany marchwi. Do uprawy przyspieszonej nadaje się wczesna odmiana marchwi, której korzenie osiągają wielkość handlową po 60-80 dniach.

Uprawa w inspekcie ciepłym i zimowym.


Kiedy siejemy marchew? Na najwcześniejszy zbiór sieje się nasiona w lutym lub na początku marca do inspektu ciepłego, na zbiór nieco późniejszy do inspektu zimnego. Grubość warstwy ziemi w skrzyni inspektowej powinna wynosić około 15 cm. Siejemy co 10-15 cm, a między rzędami rzodkiewkę lub koper. Uprawa współrzędna zapewnia większy dochód niż samej marchwi wysianej w rzędy co 6-8 cm. Przy uprawie współrzędnej na 1 okno (1,5 m2) wysiewa się 2-2,5 g nasion, przy siewie czystym 3-3,5 g nasion. Chcąc przyspieszyć mniej więcej o 10 dni wzejście marchwi i kopru, należy nasiona na 10-15 dni przed siewem podkiełkować. Gdy ukażą się pierwsze małe kiełki- sieje się nasiona w wilgotną, świeżo przygotowaną ziemię.
Inspekt należy silnie wietrzyć i utrzymywać temperaturę 12-18°C, nie powinna ona przekraczać 18°C. Niska temperatura nie szkodzi marchwi, za wysoka natomiast powoduje wyciąganie się liści i słabszy rozwój korzenia spichrzowego. Gdy siewki mają już po dwa liście właściwe, trzeba je przerwać, pozostawiając rośliny w rzędzie co 1,5 cm. W tym czasie roślina sadzona współrzędnie powinna być już gotowa do zbioru. Drugą przerywkę wykonuje się, gdy korzenie nadają się do sprzedaży na pęczki. Najlepiej wyrywać co drugą lub trzecią roślinę; właściwy zbiór wykonuje się w miarę, jak korzenie osiągają wielkość handlową. W inspekcie ciepłym okres od wzejścia roślin do pierwszego zbioru korzeni wynosi około 59 dni. Gdy ustali się dość ciepła pogoda, co następuje zwykle około połowy kwietnia, okna zdejmują się, a na chłodne noce skrzynie przykrywa się tylko matami.

Uprawa pod folią.


Kiedy siejemy marchew? Wysiewa się przed zimą lub wczesną wiosną nasiona podkiełkowane na zagonie takiej szerokości, aby móc okryć go folią perforowaną.

Uprawa marchwi na nasiona


Marchew na wysadki uprawia się podobnie jak marchew konsumpcyjną na zbiór późny. Plantacje wysadków wymagają izolacji przestrzennej do 800 m. Marchew odmiany wczesne wysiewa się w czerwcu, a nawet na początku lipca, odmiany średnio wczesne- w końcu maja, późne w końcu kwietnia. Po wykopaniu korzeni wybiera się typowe dla danej odmiany i kopcuje nie typowe korzenie przeznacza się na sprzedaż.
Marchew uprawa i nawożenie. Wysadki sadzi się wcześnie na wiosnę. Przed sadzeniem sprawdza się czy wierzchołki wzrostu są zdrowe. Pole pod wysadki, najlepiej w drugim roku po oborniku, orze się głęboko na jesieni. Wiosną wysiewa się 50-60 kg N (200-250 kg saletrzaku lub 150 kg saletry amonowej), 35-45 kg P2O5(200-250 kg superfosfatu pylistego) oraz 100-150 kg K2O (200-300 kg soli potasowej 50%). Pole kultywatoruje się i bronuje, a następnie wyznacza rzędy co 80 cm dla późnych odmian, co 50 cm dla wczesnych, w rzędzie zaś miejsca co 30 cm, Do sadzenia długich korzeni używa się specjalnego kołka. Korzeń należy dobrze obcisnąć ziemią (udeptać ją wokół niego), a z wierzchu przykryć 2-3-centytymetrową warstwą ziemi.
Oprócz odchwaszczania stosuje się obredlenie, gdy mają już wysokość około 40 cm. Ostatnie odchwaszczenie wykonuje się, gdy rośliny kwitną. Chwasty w fazie kiełków i liściem można zniszczyć chemicznie w kilka dni po posadzeniu wysadków.
Nasiona dojrzewające zmieniają barwę na szarozieloną, a baldachy nabierają barwy brązowoszarej. Na małych plantacjach zbiór wykonuje się kilkakrotnie, ścinając baldachy w miarę dojrzewania, na dużych plantacjach ścina się jednorazowo (wraz z pędami), gdy 2/3 baldachów nadaje się do zbioru. Zbiór wykonuje się rano, gdy rośliny są wilgotne, aby zapobiec wysypywaniu się nasion. Ścięte nasienniki wiąże się w nieduże pęczki i dosusza, a następnie młóci cepami lub na młocarni (zbiory z dużych plantacji). Nasiona oczyszcza się w wialni, a potem dosusza. Szczecinki usuwa się przez otarcie na bukowniku. Następnie nasiona doczyszcza się na młynku.

Komentarze do artykułu

Dodaj komentarz

Przeczytaj również:

Marchew siew, marchew właściwości, jak siać marchew Marchew zawiera dużo żelaza, wapnia, fosforu i witamin.