Strona głównawarzywa

Dział warzywa

Uprawa rzodkiewki w gruncie, rzodkiewka właściwości

Data: 2011-06-08, Data edycji: 2022-12-30

Artykuł o rzodkiewce został podzielony na części. Kliknięcie w link poniżej przenosi do wybranego tematu: warzywa rzepowate właściwości >> właściwości rzodkiewki >> uprawa rzodkiewki w gruncie >> w folii >> w inspekcie >> rzodkiewka na nasiona >> choroby i szkodniki rzodkiewki

WARZYWA RZEPOWATE- rzodkiewka


Rzepowate i rzodkiewka właściwości. Do warzyw rzepowatych zaliczamy: rzodkiewkę, rzodkiew letnią i zimową, rzepę jadalną i brukiew jadalną. Rośliny te należą do rodziny krzyżowych. Częścią jadalną- warzyw rzepowatych jest zgrubienie utworzone w części podliścieniowej i górnej części korzenia. Stanowi ono organ spichrzowy rośliny. Powstawanie dobrze wykształconego zgrubienia zależy od temperatury, długości dnia, wilgotności gleby i powietrza. Warzywa rzepowate dobrze wykształcają zgrubienia wówczas, gdy temperatura jest nie za wysoka i dzień krótszy (około 12 godzin). Długi dzień i wysoka temperatura to warunki sprzyjające generatywnemu rozwojowi roślin. Na przykład rzodkiewka lub rzodkiew wysiane w lecie wytwarzają zgrubienie bardzo małe, niekształtne, i szybko wydają pędy kwiatostanowe. W wyższej temperaturze zgrubienie łykowacieje. Podobny wpływ wywiera susza. Oprócz łykowacenia następuje często tzw. parcenie wskutek wysychania tkanki spichrzowej. Występuje to często u rzodkiewki, rzadziej u rzodkwi.

Cykl rozwojowy rzodkiewki i rzodkwi letniej od siewu do zbioru nasion — trwa jeden rok, rzodkwi zimowej, rzepy i brukwi- dwa lata.
Warzywa rzepowate nie mają dużego znaczenia gospodarczego z wyjątkiem rzodkiewki, która jest masowo uprawiana w okresie wiosennym, zarówno w szklarniach oraz inspektach, jak i w gruncie. Jakie witaminy ma rzodkiewka i rzepowate. Wartość energetyczna warzyw rzepowatych jest niska, natomiast wartość biologiczna dzięki zawartości witaminy C, jest większa. Warzywa te zawierają olejki, które nadają im ostry smak.
Warzywa rzepowate- z wyjątkiem brukwi, mają krótki okres wegetacji i są uprawiane w przedplonie lub poplonie. Udają się najlepiej na glebach dostatecznie wilgotnych. Dobry plon uzyskuje się również na glebach lekkich.

Rzodkiewka. Wiadomości ogólne. Opis botaniczny.


Właściwości rzodkiewki. Jest rośliną jednoroczną. Nasiona rzodkiewki. Nasiona ma nieforemne, lekko kanciaste, jasnobrązowe, dwa razy większe od nasion kapusty. W 1g znajduje się około 150 nasion. Zdolność kiełkowania zachowują przez 4-5 lat. W temperaturze 18-20°C kiełkują już po 2 dniach. Liścienie rzodkiewki, sercowate, dwa razy większe od liścieni kapusty, pokryte są od spodu licznymi włoskami.
Liście rzodkiewki, o kształcie lirowatym są nieparzystodzielne, z dużą górną niepodzielną częścią, pokryte sztywnymi włoskami, obfitymi zwłaszcza na dolnej stronie liścia.
Jakie właściwości ma rzodkiewka. Prawie jednocześnie z liśćmi rozwija się zgrubienie. Zależnie od odmiany może być ono kuliste, podłużne lub długie, barwy białej, różowej, czerwonej lub fioletowej. Okres rozwoju zgrubienia trwa 25-60 dni, zależnie od odmiany i pory siewu. Pęd kwiatostanowy jest rozgałęziony, wysokości 80-130 cm. Kwiaty są białe lub białoróżowe.

Wartość energetyczna i biologiczna.


Rzodkiewka właściwości odżywcze. Wartość biologiczna polega przede wszystkim na stosunkowo dużej zawartości witaminy C oraz witamin B1 i B2. Zgrubienie zawiera olejek, który działa pobudzająco na trawienie, zwiększając apetyt. Zależnie od odmiany zawartość olejku jest różna, przy czym najwięcej znajduje się go w części zewnętrznej zgrubienia. Ze względu na krótki okres wegetacji rzodkiewkę uprawia się przede wszystkim pod szkłem na zbiór wczesny, jak również na zbiór późny, jesienny. Łatwość pielęgnowania jej w gruncie spowodowała masowe rozpowszechnienie uprawy rzodkiewki w ogródkach przydomowych i na działkach.
Rzodkiewki właściwości. Zaczyna kiełkować już w temperaturze 2-3 C. Znosi przymrozki do -4°C. Najlepsza temperatura do rozwoju zgrubienia wynosi 10-15°C. Spośród warzyw rzepowatych jest najbardziej wrażliwa na długość dnia — zakwita przy dniu długim, toteż uprawia się ją w okresie chłodniejszym i gdy dzień jest krótszy, tj. wiosną i jesienią.
Ze względu na płytki system korzeniowy i szybki wzrost jest wrażliwa na niedobór wody w wierzchniej warstwie gleby. Wczesna rzodkiewka gruntowa powinna być uprawiana na glebach zasobnych w próchnicę, dostatecznie wilgotnych, ale przepuszczalnych i ciepłych. Odczyn, gleby powinien być obojętny lub zbliżony do obojętnego.

Uprawa rzodkiewki w gruncie


Właściwością pożądaną jest późne wydawanie pędów kwiatowych oraz mała skłonność do parcenia.

Stanowisko w zmianowaniu.


Uprawa rzodkiewki w polu. Może być uprawiana na zbiór wczesny w przedplonie, a na zbiór późny w poplonie lub współrzędnie z innymi roślinami, które mają długi okres wegetacji i początkowo zajmują małą powierzchnię.

Uprawa roli i nawożenie.


Rzodkiewka uprawa w gruncie. Najlepiej udaje się na oborniku przyoranym jesienią. Jeżeli uprawia się ją w dalszych latach po oborniku, należy pole nawieźć jesienią albo na wiosnę kompostem lub przekompostowanym obornikiem w ilości 400-500 kg na 100 m2, nawóz przykryć stosując płytką orkę lub zmieszać z górną warstwą gleby za pomocą kultywatora. Wiosną wysiać na 100 m2 0,5-0,65 kg N (2-2,5 kg saletrzaku), 0,5 kg P205 (3 kg superfosfatu pylistego) i 1,50-2,0 kg K20 (3-4 kg soli potasowej 50%).

Kiedy siać rzodkiewkę w gruncie?
Wysiew rzodkiewki i zabiegi pielęgnacyjne.


Rzodkiewki uprawa. Rzodkiewka termin siewu. Gdy tylko gleba rozmarznie, wysiewa się nawozy, pole kultywatoruje i wyrównuje broną. Jak siać rzodkiewkę? Kiedy siac rzodkiewke w gruncie? Wysiewa się ją rzędowo (odległość między. rzędami 10-15 cm) i zostawia co 8-10 rzędów pas 40-45-centymetrowej szerokości na przejście. Na 100 m2 wysiewa się 300-500 g nasion. Głębokość przykrycia 1-1,5 cm.
Siew rzodkiewki. Aby mieć ją przez dłuższy okres, należy siać nasiona kilkakrotnie w odstępach 10-dniowych lub wysiewać odmiany o różnym okresie wegetacji.
Często uprawia się ją współrzędnie z marchwią lub pietruszką, mieszając jej nasiona w ilości 3-4 dag z -nasionami rośliny głównej. Wtedy rzodkiewka jest rośliną wyznaczającą rzędy. Uprawiając ją współrzędnie z ogórkiem, wysiewa się wczesną wiosną na polu uprawionym pod ogórki po 3-4 rzędy rzodkiewki, następnie zostawia pas szerokości 50-60 cm, pośrodku którego na początku maja wysiewa się rzędowo ogórek. Rzodkiewka zostanie zebrana, zanim ogórek się rozrośnie. Należy jednak pamiętać o dodatkowym zasileniu, zwłaszcza nawozami azotowymi, w ilości około 3 kg. Wiosną po raz ostatni wysiewa się rzodkiewkę w połowie maja.
Na zbiór jesienny najlepiej siać od połowy sierpnia do połowy września po roślinach uprawianych na oborniku. Z nadejściem chłodów można przykryć zagon lub rzędy inspektem wędrownym lub folią.
Wschody należy opylić przeciw pchełce. Po wzejściu wszystkich roślin przerywa się je, pozostawiając w rzędzie co 2-4 cm. Rzodkiewka rośnie tak szybko, że pielenie jej jest zbyteczne. Na glebach, .które łatwo ulegają zachwaszczeniu, wskazane jest gracowanie międzyrzędzi, gdy rzodkiewka wypuszcza pierwsze liście. Gdy wykształcą się pierwsze liście, należy zasilić ją saletrą amonową w ilości 0,5-0,75 kg na 100 nr Po zawiązaniu zgrubienia rzodkiewka potrzebuje dużo wody. Do wielkości handlowej rośliny dorastają prawie jednocześnie.

Zbiór i przygotowanie do sprzedaży.


Do zbioru przystępuje się, gdy zgrubienie osiągnie wielkość handlową. Rzodkiewki powiązane w pęczki po 15 sztuk, myje się i układa kilku warstwami w głębokich skrzyniach żeberkowych. W sprzedaży przewidziany jest jeden wybór.

Komentarze do artykułu

Dodaj komentarz

Przeczytaj również:

Kiedy zbierać nasiona kopru, kiedy siać koper włoski na nasiona Koper najwyższe plony daje na glebie wilgotnej i zasobnej w azot.

Kukurydza warunki uprawy, uprawa kukurydzy krok po kroku na ziarno Kukurydzę uprawia się w pierwszym roku po oborniku.

Kiedy ścinać majeranek, majeranek kiedy zbierać Majeranek- wszystkie nadziemne części rośliny zawierają olejek eteryczny, kóry nadaje im specyficzny zapach.

Pospolity szczaw ogrodowy uprawa, kiedy siać szczaw? Szczaw uprawa, nawożenie, siew, zabiegi pielęgnacyjne